Canada a anunțat că își retrage temporar militarii din Ucraina. Decizia vine pe fondul acumulării de trupe ruse în zonă. De asemenea, guvernul de la Otawa a decis mutarea personalului diplomatic la Liov.

Canada a anunțat duminică, 13 februarie, că este în proces de relocare temporară a membrilor Forței sale operaționale comune – Ucraina (JTF-U) în altă parte a Europei, pe fondul avertismentelor din partea Occidentului că o invazie a Rusiei este iminentă.

Cu o zi în urmă, statul nord-american și-a închis ambasada din capitala ucraineană Kiev și și-a mutat personalul diplomatic într-un birou temporar din orașul Liov, în partea de vest a țării.

Canada a anunțat că își retrage militarii din Ucraina
Guvernul de la Otawa a precizat într-un comunicat că această repoziţionare temporară a elementelor contingentului său ”nu înseamnă încheierea misiunii” militarilor canadieni, ci permite Canadei ”să-şi recentreze eforturile, asigurând în acelaşi timp siguranţa membrilor forţelor armate canadiene”, scrie Global News.

Componente ale Forței operaționale comune – Ucraina (JTF-U) sunt mutate în altă parte a Europei. În timp ce ministerul Apărării de la Otawa a confirmat că o parte din personal a fost mutat în afara Ucrainei, numerele exacte de soldați, locațiile și planurile de viitor nu au fost dezvăluite.

”Repoziționarea temporară a personalului JTF-U nu înseamnă încheierea misiunii, ci mai degrabă ne permite să ne reorientăm eforturile, asigurând în același timp siguranța și securitatea membrilor CAF”, se arată într-un comunicat al ministerului.

”Forțele armate canadiene rămân angajate față de poporul Ucrainei și misiunea sa de a crește capacitatea și capacitatea Forțelor de Securitate ale Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

Canada și-a suspendat activitatea la Ambasada din Kiev
Tot în weekendul trecut, ministrul de externe al Canadei, Melanie Joly, a anunțat că personalul diplomatic canadian din Ucraina a fost mutat de la Kiev în orașul din vest Liov.

Pe lângă înființarea unui birou temporar la Liov, Canada a mai informat că își va suspenda temporar operațiunile la ambasada sa din Kiev din cauza ”deteriorării continue a situației de securitate cauzată de acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina”.

Printre îngrijorările crescânde cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina, guvernul federal canadian a avertizat și împotriva oricărei călătorii în Ucraina și i-a îndemnat pe toți cei aflați în prezent în țară să plece.

Lviv găzduiește o bază militară ucraineană care a servit drept centru principal pentru misiunea de antrenament de 200 de soldați ai Canadei.

Sâmbătă, într-o convorbire telefonică, premierul Justin Trudeau a încercat să-l asigure pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că țara sa este alături de Ucraina.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *