Două furtuni puternice, Dudley și Eunice, vor afecta Europa în această săptămână. Vremea se schimbă și în România. ANM prognozează vânt puternic și ninsori în mai multe zone.

După un început de săptămână cu vreme liniștită și neobișnuit de caldă pentru finalul iernii, vremea se va schimba radical de joi.

Aproape întreg continentul va resimți două furtuni extrem de puternice care vor afecta inițial Marea Britanie. Dudley și Eunice, așa cum au fost denumite manifestările extreme, vor aduce rafale de până la 145 km/h, ploi și ninsori.

În România, ANM anunță de asemenea o schimbare bruscă a vremii în majoritatea regiunilor. Vom avea intensificări puternice de vânt, ploi, lapovițe și ninsori.

Europa, lovită de două furtuni puternice
Furtunile vor afecta mai multe state europene, precum Marea Britanie, Irlanda, Olanda, zone din Franța, Germania sau Polonia. Aici s-au au emis deja coduri galbene de vreme rea.

Sunt prognozate rafale puternice de vânt, precipitații abundente şi ninsori, mai ales în zonele montane.

Manifestările meteo pot afecta serviciile rutiere, feroviare și aeriene. The Guardian scrie că acest sistem noros poate aduce ploi abundente și există un potențial pentru unele căderi de zăpadă semnificative în partea de nord a Regatului Unit.

ANM anunță vânt puternic și ninsori în unele zone ale României
Vremea se va strica și în România. Începând de joi, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că țara noastră va fi atinsă de periferia sistemului cu rafale ale vântului, precipitații, ninsori.

În special în zonele înalte, vântul va atinge rafale de peste 100km, chiar 120. Nu vor lipsi din scenă precipitațiile sub toate formele: ploaie, lapoviță și ninsoare.

”Pe parcursul zilei de joi intensificările de vânt care vor avea viteze la rafale de peste 100-120 km/h la altitudini mari, acolo unde zăpada va fi puternic viscolită şi vizibilitatea redusă.

În restul zonelor mai joase de relief vorbim de viteze 45-55 km/h izolat chiar peste 60 km/h.

În partea de vest, centru şi nord a ţării vorbim pe parcursul zilei de joi de precipitații predominant sub formă de ploaie, iar noaptea în Maramureș, Transilvania şi Moldova este posibil să consemnăm şi lapoviță şi ninsoare.

Cert este că la munte, în special joi vorbim de precipitații sub formă de ninsori asociate şi cu intensificări puternice ale vântului. Din nou de interes va fi regimul de temperaturi care caracterizează mai degrabă o vreme de primăvară”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la postul de știri Antena 3.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *