Postul Paștelui începe în acest an pe 7 martie, cu 40 de zile înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. În 2022, Paștele se sărbătorește pe 24 aprilie.

Postul Paștelui, sau Postul Mare, așa cum se mai numește, va începe în acest an pe 7 martie.

Perioada de 40 de zile reprezintă numărul de zile în care Iisus Hristos a postit înainte de a Propovăduirea Evangheliei.

Acesta este cel mai lung post din an, iar credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții până la noaptea de Înviere.

Când începe Postul Paștelui în 2022
Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai dur dintre cele patru posturi al Bisericii Ortodoxe. Durata acestuia este de 40 de zile, acesta fiind numărul de zile în care Iisus Hristos a postit înainte de a Propovăduirea Evangheliei. În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. În vechime se mai numea și Quadragesima.

Preoții spun că postul se încheie de fapt înainte de Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor, urmând ca în Săptămâna Mare aceasta să fie și mai dur.

Credincioșii creștini trebuie să știe că în această perioadă se consumă produse de origine vegetală. Se poate consuma și pește, doar atunci când există dezlegări la pește. Pe 25 martie de Praznicul Bunei Vestiri și pe 17 aprilie, în Duminica Floriilor.

În această perioadă vor fi comemorați doi dintre cei trei sfinți isihaști: Simeon Noul Teolog, în data de 12 martie și Grigorie Palama, în 20 martie (Duminica a 2-a din Post).

Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii până la noaptea de Înviere
Credincioșii care vor ține postul Paștelui trebuie să știe că există o serie de tradiții și reguli.

În primele două zile ale postului se recomandă să se țină post negru (cei care pot). Asta înseamnă că până la apusul soarelui, credincioșii nu trebuie să consume alimente sau să bea, iar apoi pot mânca doar pâine și pot bea apă.

Cei care pot trebuie să facă același lucru și în primele 3 zile (luni, marți, miercuri), dar și vinerea și sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

În toată perioada, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta și duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin. La praznicul Bunei Vestiri și în Duminica Floriilor este dezlegare la pește.

De asemenea, miercuri în Săptămâna Patimilor se consumă doar pâine și legume fierte fără untdelemn.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *