Liderii europeni s-au intalnit de urgenta la Bruxelles. Acestia au condamant operatiunile militare ale Rusiei in Ucraina.

”Liderii UE au cerut Rusiei incetarea imediata a actiunilor militare, retragerea neconditionata a tuturor fortelor si echipamentului militar de pe intreg teritoriul Ucrainei si respectarea deplina a integritatii teritoriale, suveranitatii si independentei Ucrainei in cadrul granitelor sale recunoscute international”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

”Sanctiunile agreate de Consiliul European vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dubla utilizare, precum si controlul si finantarea exporturilor, politica de vize, listarile aditionale ale unor persoane si entitati, precum si noi criterii de listare.

Consiliul Uniunii Europene vor adopta, fara intarziere, propunerile pregatite de Comisia Europeana si de Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene.

Liderii europeni au solicitat pregatirea si adoptarea de urgenta a unui pachet suplimentar de sanctiuni individuale si economice, care va include, de asemenea, si Belarus”, mai noteaza Administratia Prezidentiala.

Klaus Iohannis sustine masurile restrictive asupra Rusiei si Belarusului
”Presedintele Klaus Iohannis a sprijinit reactia ferma si rapida a Uniunii Europene, inclusiv adoptarea pachetului puternic de sanctiuni si pregatirea, in continuare, a unor sanctiuni individuale si economice suplimentare, care sa vizeze si Belarus”, mai mentioneaza Administratia Prezidentiala.

„La reuniunea extraordinara a Consiliului European de aseara, am agreat un pachet de masuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive si severe Rusiei pentru actiunile sale impotriva Ucrainei. Sustin, totodata, pregatirea, in continuare, a unor sanctiuni individuale si economice suplimentare, care sa vizeze si Belarus. Am pledat, la Bruxelles, pentru atenuarea impactului negativ al actiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova si Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuand importanta oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilientei partenerilor. Ne confruntam cu cea mai mare provocare din istoria recenta a Europei si este absolut necesara si pe mai departe coordonarea stransa a reactiilor si a abordarilor cu aliatii euroatlantici, in special SUA si NATO”, a scris presedintele si pe Facebook.

Liderii UE au cerut Rusiei incetarea imediata a actiunilor militare
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a intervenit prin videoconferinta, prezentand evolutiile in curs ale situatiei de securitate.

Liderii europeni au condamnat in cei mai fermi termeni agresiunea militara rusa la adresa Ucrainei, evidentiind ca actiunile militare ilegale ale Rusiei reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international si a principiilor Cartei ONU si submineaza stabilitatea si securitatea la nivel european si global.

Sefii de stat si de guvern au aratat ca Federatia Rusa este singura responsabila pentru acest act de agresiune si pentru pierderile de vieti omenesti si distrugerile pe care le va provoca.

Liderii UE au cerut Rusiei incetarea imediata a actiunilor militare, retragerea neconditionata a tuturor fortelor si echipamentului militar de pe intreg teritoriul Ucrainei si respectarea deplina a integritatii teritoriale, suveranitatii si independentei Ucrainei in cadrul granitelor sale recunoscute international.

Consiliul European a agreat politic un pachet de masuri restrictive suplimentare, prin care vor impune costuri masive si severe Rusiei pentru actiunile sale, pachet agreat in stransa cooperare cu partenerii si aliatii.

In cadrul reuniunii, liderii europeni au condamnat puternic implicarea Belarusului in agresiunea la adresa Ucrainei, solicitandu-i sa se abtina de la astfel de actiuni si sa isi respecte obligatiile internationale.

Sanctiunile agreate de Consiliul European vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dubla utilizare, precum si controlul si finantarea exporturilor, politica de vize, listarile aditionale ale unor persoane si entitati, precum si noi criterii de listare.

Consiliul Uniunii Europene urmeaza sa adopte, fara intarziere, propunerile pregatite de Comisia Europeana si de Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene. Liderii europeni au solicitat pregatirea si adoptarea de urgenta a unui pachet suplimentar de sanctiuni individuale si economice, care va include, de asemenea, si Belarus.

Consiliul European a deplans pierderile tragice de vieti omenesti cauzate de agresiunea rusa, solicitand Rusiei si fortelor armate sustinute de Rusia sa permita accesul umanitar neingradit catre toate persoanele aflate in suferinta.

Sefii de stat si de guvern au evidentiat solidaritatea fata de Ucraina si populatia sa, pe care vor continua sa le sprijine, impreuna cu partenerii internationali, prin masuri politice, financiare, umanitare si logistice, precum si prin organizarea unei conferinte internationale a donatorilor. In continuarea deciziei sale din decembrie 2016, Consiliul European a recunoscut aspiratiile europene si alegerea europeana ale Ucrainei, conform Acordului de Asociere.

Liderii europeni au convenit, totodata, ca Uniunea Europeana va continua sa coopereze strans cu vecinii sai si au reiterat sprijinul neconditionat si angajamentul fata de suveranitatea si integritatea teritoriala ale Republicii Moldova si ale Georgiei. Uniunea Europeana va continua coordonarea stransa cu partenerii si aliatii sai in cadrul ONU, OSCE, NATO si G7.

Consiliul European a invitat, de asemenea, Comisia Europeana sa prezinte planuri de contingenta, inclusiv in domeniul energiei.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *