Exploziile nucleare pot provoca daune semnificative si victime din cauza exploziei, caldurii si radiatiilor, dar va puteti mentine familia in siguranta stiind ce sa faceti si fiind pregatiti daca se intampla.

O arma nucleara este un dispozitiv care utilizeaza o reactie nucleara pentru a crea o explozie.

Dispozitivele nucleare variaza de la un mic dispozitiv portabil transportat de o persoana pana la o arma transportata de o racheta.

O explozie nucleara poate avea loc cu sau fara avertizare de cateva minute.

Materialul radioactiv este cel mai periculoas in primele ore dupa detonare, cand emite cel mai mare nivel de radiatie. Este nevoie de timp pentru ca precipitatiile sa ajunga inapoi la nivelul solului, adesea mai mult de 15 minute pentru ariile din afara zonelor de daune imediate ale exploziei. Acesta este timp suficient pentru a putea preveni expunerea semnificativa la radiatii urmand acesti pasi simpli, potrivit ready.gov.

INTRA INAUNTRU
Intrati in cea mai apropiata cladire pentru a evita radiatiile. Caramida sau betonul sunt cele mai bune.

Indepartati hainele contaminate si stergeti sau spalati pielea neprotejata daca ati fost afara dupa ce au sosit precipitatiile. Dezinfectantul pentru maini nu protejeaza impotriva caderii. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura, daca este posibil. Nu folositi servetele dezinfectante pe piele.

Mergeti la subsol sau la mijlocul cladirii . Stai departe de peretii exteriori si de acoperis. Incercati sa mentineti o distanta de cel putin sase pasi intre dvs. si persoanele care nu fac parte din gospodaria dvs. Daca este posibil, purtati o masca daca va adapostiti cu persoane care nu fac parte din gospodaria dvs. Copiii sub doi ani, persoanele care au dificultati de respiratie si cei care nu isi pot indeparta singuri mastile nu ar trebui sa le poarte.

STAI INAUNTRU
Stati inauntru timp de 24 de ore, cu exceptia cazului in care autoritatile locale ofera alte instructiuni. Continuati sa practicati distantarea sociala purtand o masca si pastrand o distanta de cel putin 6 metri intre tine si persoanele care nu fac parte din gospodaria ta.

Nu plecati sa va cautati ceilalti membrii ai familiei. Acestia trebuie sa ramana unde au reusit sa se adaposteasca. Reuniti-va mai tarziu pentru a evita expunerea la radiatii periculoase.

Tine-ti animalele de companie inauntru.

RAMANETI APROAPE
Accesati orice media disponibila pentru informatii oficiale, cum ar fi cand este sigur sa iesiti si unde ar trebui sa mergeti.

Radiourile care functioneaza cu baterii si cu manivela vor functiona dupa o detonare nucleara.

Telefonul mobil, mesajele text, televiziunea si serviciile de internet pot fi intrerupte sau indisponibile.

CUM SA RAMAN SIGURANTA IN CAZUL EXPLOZIEI NUCLARE
Pregateste-te ACUM

Identificati locatiile adaposturilor . Identificati cea mai buna locatie de adapost langa locul unde petreceti mult timp, cum ar fi acasa, serviciu si scoala. Cele mai bune locatii sunt subterane si in mijlocul cladirilor mai mari.

In timpul navetei, identificati adaposturile adecvate pe care sa le cautati in cazul unei detonari. Din cauza COVID-19, multe locuri pe care le puteti trece in drum spre si de la locul de munca pot fi inchise sau este posibil sa nu aiba program obisnuit de functionare.

Zonele exterioare , vehiculele, casele mobile NU ofera un adapost adecvat. Cautati subsoluri sau centrul cladirilor mari cu mai multe etaje.

Asigurati-va ca aveti un kit de aprovizionare de urgenta pentru locurile pe care le frecventati si ar putea fiti nevoiti sa stati timp de 24 de ore.

Ce trebuie sa contina un kit de supravietuire
Ar trebui sa includa apa imbuteliata, alimente ambalate, medicamente de urgenta, un radio alimentat cu baterii pentru a obtine informatii in cazul in care este intrerupt curentul, o lanterna si baterii suplimentare pentru articolele esentiale. Daca este posibil, pastrati proviziile timp de trei sau mai multe zile.

Daca puteti, pregatiti si articole precum sapunul, dezinfectantul pentru maini care contine cel putin 60% alcool, servetele dezinfectante si articolele generale de curatare de uz casnic pe care le puteti folosi pentru a dezinfecta suprafetele pe care le atingeti in mod regulat. Dupa o inundatie, este posibil sa nu aveti acces la aceste provizii zile sau chiar saptamani. Tineti cont de nevoile specifice ale fiecarei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uitati de nevoile animalelor de companie. Obtineti baterii si dispozitive de incarcare suplimentare pentru telefoane si alte echipamente critice.

Pregatirea va permite sa evitati drumurile inutile si sa abordati probleme medicale minore la domiciliu, usurand povara pentru centrele de ingrijire urgenta si spitale.

Amintiti-va ca nu toata lumea isi poate permite sa raspunda aprovizionandu-se cu cele necesare. Pentru cei care isi permit, efectuarea de achizitii esentiale si construirea lent de provizii in avans va permite perioade mai lungi de timp intre calatoriile de cumparaturi.

Acest lucru ajuta la protejarea celor care nu pot sa-si procure articolele esentiale inainte de pandemie si trebuie sa cumpere mai des. In plus, luati in considerare evitarea produselor etichetate WIC, astfel incat cei care se bazeaza pe aceste produse sa le poata accesa.

Ce faci cand auzi alarma de atac nuclear si esti in aer liber
Daca sunteti avertizat de un atac iminent, intrati imediat in cea mai apropiata cladire si indepartati-va de ferestre. Acest lucru va ajuta la asigurarea protectiei impotriva exploziei, caldurii si radiatiilor.

Daca sunteti in aer liber cand are loc o detonare , protejati-va de explozia din spatele a ceea ce ar putea oferi protectie. Intindeti-va cu fata in jos pentru a proteja pielea expusa de caldura si de resturile care pot zbura din cauza suflului. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura, daca este posibil. Daca va aflati intr-un vehicul, opriti-va in siguranta si aplecati-va in interiorul vehiculului.

Dupa trecerea undei de soc, intrati in cel mai apropiat si cel mai bun loc de adapost pentru a va proteja de potentialele caderi. Veti avea la dispozitie 10 minute sau mai mult pentru a gasi un adapost adecvat.

Cele mai ridicate niveluri de radiatie exterioara de la precipitatii apar imediat dupa sosirea precipitatiilor si apoi scad in timp.

Fiti la curent cu instructiunile actualizate de la oficialii de interventie in caz de urgenta. Daca vi se recomanda sa evacuati, ascultati informatii despre rute, adaposturi si proceduri.

Daca ati evacuat, nu va intoarceti pana nu vi se spune ca este sigur sa faceti acest lucru de catre oficialii locali.

Faceti planuri pentru a ramane cu prietenii sau familia in caz de evacuare. Retineti ca locatiile adaposturilor publice s-ar putea sa se fi schimbat din cauza COVID-19. Verificati cu autoritatile locale pentru a determina care adaposturi publice sunt deschise.

Daca autoritatile iti spun sa mergi intr-un adapost public, incearca sa aduci articole care te pot ajuta sa te protejezi pe tine si pe familia ta de COVID-19, cum ar fi dezinfectant pentru maini care contine cel putin 60% alcool, materiale de curatat si doua masti de persoana. . Copiii sub doi ani, persoanele care au dificultati de respiratie si persoanele care nu isi pot indeparta singure mastile nu ar trebui sa le poarte.

Fii in siguranta DUPA
Imediat dupa ce va aflati in adapost, daca este posibil sa fi fost afara dupa ce au sosit precipitatiile.

Indepartati stratul exterior de imbracaminte contaminata pentru a indeparta precipitatiile si radiatiile din corp. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura, daca este posibil.

Faceti un dus sau spalati-va cu apa si sapun pentru a indeparta rezidurile de pe piele sau par care nu au fost acoperite. Daca nu puteti sa va spalati sau sa faceti dus, folositi o carpa umeda curata pentru a sterge pielea sau parul. Dezinfectantul pentru maini nu protejeaza impotriva radiatiilor. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura, daca este posibil. Nu folositi servetele dezinfectante pe piele.

Curata toate animalele de companie care au fost afara dupa ce au sosit precipitatiile. Periati usor haina animalului dvs. de companie pentru a indeparta orice particule si spalati-va animalul de companie cu apa si sapun, daca este disponibil.

Este sigur sa mananci sau sa bei alimente ambalate sau articole care se aflau in interiorul unei cladiri. Nu consumati alimente sau lichide care au fost descoperite in aer liber si care pot fi contaminate .

Daca sunteti bolnav sau ranit, ascultati instructiunile despre cum si unde sa obtineti asistenta medicala atunci cand autoritatile va spun ca este sigur sa iesiti. Daca sunteti bolnav si aveti nevoie de asistenta medicala , contactati furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala pentru instructiuni. Daca va aflati intr-un adapost public, anuntati imediat personalul din acea unitate, astfel incat sa poata suna un spital sau o clinica locala. Daca va confruntati cu o urgenta medicala, sunati la 9-1-1 si informati operatorul daca aveti sau credeti ca ati putea avea COVID-19. Daca puteti, puneti o masca inainte de sosirea ajutorului.

Interactioneaza virtual cu comunitatea ta prin apeluri video si telefonice. Sa stii ca este normal sa te simti anxios sau stresat. Ai grija de corpul tau si vorbeste cu cineva daca te simti suparat. Multi oameni pot simti deja teama si anxietate in legatura cu coronavirusul 2019 (COVID-19). Amenintarea unei explozii nucleare poate adauga stres suplimentar. Urmati indrumarile CDC pentru gestionarea stresului in timpul unui eveniment traumatic si gestionarea stresului in timpul COVID-19 .

Ce trebuie sa contina kitul de supravietuire
Filtre de apa

Produse conservate (fructe, ton, carne, etc.)

Alimente gata de consum (branza, batoane proteice, etc.)

Truse medicale

Unt de arahide

Amestecuri de bauturi, daca aveti copii cu dumneavoastra

Multi-vitamine

Solutie de iod, peroxid de hidrogen, alcool, analgezice

Lapte praf

Pungi de orez, fasole, faina, ovaz, zahar si miere

Ulei de gatit

Praf de copt, bicarbonat de sodiu si un pachet cu sortimente de condimente

Un desfacator manual de conserve

Chibrituri si brichete

Servetele igienice si scutece, daca este necesar

Lanterne (de preferat cu LED) si radiouri portabile

Cat mai multe baterii, cel putin trei seturi, pentru fiecare dintre dispozitivele enumerate mai sus

Apa imbuteliata

Servetele pentru copii

Inalbitor

Extinctor de incendiu

Farfurii de hartie sau de plastic/cupe/ustensile de bucatarie

Pelerina de ploaie

Pericole legate de exploziile nucleare
Lumina de la explozie poate provoca orbire temporara pentru mai putin de un minut.

Unda de explozie poate provoca moartea, ranirea si deteriorarea structurilor la cativa kilometri distanta de explozie.

RADIATIA poate deteriora celulele corpului. Expunerile mari pot provoca boala de radiatii.

INCENDUL SI CALDURA pot cauza moartea, arsuri si deteriorarea structurilor la cativa kilometri distanta.

PULSUL ELECTROMAGNETIC (EMP) poate deteriora echipamentele electrice si electronice la cativa kilometri distanta de detonare si poate provoca intreruperi temporare mai departe.

Precipitatia radioactiva este murdarie radioactiva, vizibila si resturi care ploua de la cativa kilometri si pot provoca imbolnaviri celor care se afla afara.

Unde sunt posturile noastre de protectie civila
La nivel national sunt 4.538 de de adaposturi de protectie civila. Dintre acestea, 1.170 sunt in Bucuresti.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *