Invazia Ucrainei de către Rusia a intrat în cea de-a doua săptămână. Forțele de ocupație au reușit să preia controlul asupra orașului Herson. Vineri, rușii au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie.

Reacția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică după incendiul de la centrala din Zaporojie
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a venit cu o informare în legătură cu incidentul de la centrală nucleară din Ucraina.

Specialiștii anunță că echipamentele esențiale de la centrala nucleară din Zaporojie nu au fost afectate de incendiul care a izbucnit peste noapte, declanșat de bombardamentele rusești asupra Ucrainei.

AIEA a anunțat că nu s-a produs nicio modificare a nivelurilor de radiații ca urmare a atacului, notează Sky News.

Boris Johnson cere o reuniune ”imediată” a Consiliului de Securitate al ONU
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, va solicita o reuniune ”imediată” a Consiliului de Securitate al ONU, după raportarea unui incendiu la centrala nucleară din orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, notează The Independent.

Oficialul de la Londra a avut o convorbire telefonică vineri dimineață cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cel care i-a transmis că situația este ”îngrijorătoare”.

Johnson l-a criticat din nou pe președintele rus Vladimir Putin acuzându-l de ”acțiuni nesăbuite” care amenință siguranța întregii Europe.

acum 2 ore
Incendiul de la centrala nucleară, stins de echipele de intervenție
Serviciile de urgență ucrainene anunță că au reușit să stingă incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie. Nu s-au raportat victime.

“La ora 06:20 (04:20 GMT) incendiul din clădirea NPP Zaporojie din Energodar a fost stins. Nu există victime”, a scris Serviciul de Urgență de Stat, pe Facebook.

acum 2 ore
Schimbul de focuri din zona centralei de la Zaporojie s-a încheiat
După mai multe ore intense, asaltul rușilor asupra zonei în care se află centrala nucleară Zaporojie s-a încheiat.

Anunțul a fost făcut de primarul din Enerhodar, Dmytro Orlav, potrivit BBC.

Uzina atomică a fost afectată de un incendiu care a izbucnit la etajul trei, al patrulea și al cincilea al unei clădiri din complex, potrivit oficialilor ucraineni.

acum 2 ore
Canada condamnă atacul rușilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie
Vineri dimineață, la scurt timp după ce forțele ruse au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, premierul Canadei Justin Trudeau a vorbit cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Trudeau a postat și un mesaj pe Twitter în care condamnă atacurile și cere Rusiei să ”înceteze imediat”. focul.

acum 2 ore
Bombardamente masive în Ohtirka, regiunea Sumî. Populația a rămas fără electricitate şi încălzire
Armata rusă a continuat asaltul și în Ohtirka din regiunea Sumî, situată în nord-estul Ucrainei.

În urma bombardamentelor, populaţia a rămas fără electricitate şi încălzire, conform informaţiilor publicate de şeful administraţiei militare regionale, Dmitro Jivîtskî, pe contul său Telegram, transmite Agerpres.

“Nu există încălzire sau electricitate în Ohtirka, în regiunea Sumî, iar trupele ruse bombardează Sumî. În principiu, întreaga regiune Sumî este acum un teritoriu din iad, care este distrus de trupele ruse”, a spus Dmitro Jivîtskî.

Oficialul a mai spus că acum analizează planul de evacuare din zonă a populației. ”Acum ne gândim cum să scoatem oamenii din acest oraş, pentru că într-o singură zi blocurile vor deveni o capcană de piatră rece, fără apă, lumină sau electricitate”, a adăugat el.

Jivîtskî a anunțat că lucrează 24 de ore din 24 pentru a organiza evacuări din regiune, deoarece și zonele Nedrihailov, Boromlea, Bezdrîk şi Lebedîn sunt bombardate.

“Pur şi simplu distrug populaţia civilă. Acesta nu mai este (preşedintele Vladimir) Putin. Putin este un pitic nebun. Şi astăzi ruşii de rând ne ucid copiii noştri, bătrânii noştri. Pur şi simplu ne distrug ţara. Fără motiv”, mai anunță acesta.

acum 3 ore
Incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, după bombardamente rusești
Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează BBC, citând declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar.

Focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti. Oficialii de la Kiev spun că armata rusă trage din toate direcţiile asupra centralei.

Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că recurge la ”teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl.

“Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană.

“Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a mai spus el.

Kievul mai precizează că bombardamentul armatei ruse a lovit la primele ore ale zilei de vineri centrala nucleară de la Zaporojie, care are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa.

Atacul a provocat un incendiu care a afectat o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator, dar siguranţa nucleară este deocamdată asigurată, au spus autorităţile ucrainene.

Nivelurile de radioactivitate rămân nemodificate, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citând autoritatea de reglementare nucleară ucraineană.

Principala sa forță de asalt a Rusiei este oprită la nord de capitala Kiev. Mai multe orașe suportă bombardamentele rusești care fac tot mai multe victime civile. Invazia Ucrainei a fost denunțată de Națiunile Unite într-un vot istoric, pe măsură ce mărcile globale au părăsit Rusia și rubla a atins minime record.

Război în Ucraina. O nouă rundă de discuții între cele două țări. Putin nu renunță la ideea demilitarizării statului invadat
Joi a avut loc o mouă rundă de discuții între Ucraina și Rusia, iar agenda delegației ucrainene a fost centrată pe a conveni asupra unei încetări imediate a focului și a coridoarelor umanitare pentru a permite civililor să părăsească comunitățile din prima linie.

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a postat pe Twitter o fotografie cu el și alți negociatori așezați la o masă de conferințe într-o locație nedezvăluită. Ucrainenii purtau haine de luptă și jachete de iarnă, rușii purtau costume și cravate.

Cele două părţi au convenit, în cele din urmă, asupra acestor coridoare umanitare şi asupra unei a treia runde de discuţii.

Chiar şi aşa, negocierile par totuși doar un demers formal, cel puțin prin prisma celei mai recente discuții dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron. Primul i-a declarat celui din urmă că obiectivele operațiunii Rusiei în Ucraina – demilitarizarea și statutul său neutru – vor fi atinse cu orice preț.

În replică, Macron i-a spus lui Putin că face o „greșeală majoră” în Ucraina, că se înșeală în legătură cu guvernul de la Kiev și că războiul va costa scump Rusia pe termen lung.

Ulterior, Vladimir Putin a susţinut o declaraţie pentru poporul rus în care a spus că “operaţiunea militară merge conform planului” şi că militarii ucraineni folosesc civili ca scuturi umane.

Liniile de apărare ale Ucrainei rezistă atacurilor fără oprire ale Rusiei
Liniile de apărare ale Ucrainei țin împotriva atacului rusesc, a declarat președintele Volodimir Zelenski în cel mai recent mesaj video al său, adăugând că nu a existat niciun răgaz în bombardarea Ucrainei de la miezul nopții de miercuri spre joi.

Cel puțin 22 persoane au fost ucise după ce un atac aerian rusesc a lovit joi două școli și case private din regiunea Cernihiv din Ucraina, a declarat guvernatorul Viacheslav Chaus într-o postare online.

Sute de soldați ruși și civili ucraineni au fost uciși de când președintele Vladimir Putin și-a trimis trupele peste graniță pe 24 februarie.

Organizația Națiunilor Unite a anunțat că peste 1 milion de refugiați au fugit în doar șapte zile și că criza umanitară se agravează.

Ucraina se teme că Rusia se pregătește să organizeze o așa-zisă operațiune cu steag fals în apropierea graniței dintre Ucraina și Rusia, pentru a sugera că Ucraina a atacat un sat rusesc, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba pe Twitter.

Zeci de milioane de oameni din Ucraina se află în „pericol potențial de moarte”, pe măsură ce operațiunile militare escaladează cu bombardamentele marilor orașe și rapoartele privind țintele civile cu arme cu dispersie, a declarat oficialul ONU pentru drepturile omului.

Bombardamentele ruse au scufundat două nave de transport marfă
O navă de marfă deținută de Estonia s-a scufundat în marele port al Ucrainei de la Marea Neagră, Odesa, la câteva ore după ce o navă din Bangladesh a fost lovită de o rachetă sau de o bombă într-un alt port, subliniind pericolul tot mai mare pentru transportul comercial în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Consiliul orașului Mariupol a declarat că Rusia bombardează în mod constant și deliberat infrastructura civilă critică din portul din sudul Ucrainei, lăsându-l fără apă, încălzire sau energie electrică și împiedicând aducerea de provizii sau evacuarea oamenilor. Citeste mai mult

Franța și Germania au confiscat două superyacht-uri deținute de oligarhi ruși, potrivit autorităților franceze și revistei Forbes, luând măsuri concrete pentru a-i lovi pe cei superbogați din Rusia sub sancțiunile majore impuse Moscovei. Citeste mai mult

O echipă avansată a părăsit joi Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga pentru regiunea Ucrainei pentru a începe investigarea posibilelor crime de război, a declarat procurorul său superior pentru Reuters într-un interviu. Citeste mai mult

Banca franceză Societe Generale a declarat că lucrează pentru a-și reduce riscurile în Rusia, temându-se că Moscova a răspuns la sancțiunile occidentale, în timp ce producătorul brazilian de avioane Embraer sa alăturat Airbus și Boeing pentru a opri livrările de piese către companiile aeriene ruse.

Între timp, Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a mărturisit că Vladimir Putin l-a sunat, iar în timpul convorbirii el s-a oferit să medieze războiul ruso-ucrainean. Prințul moștenitor a punctat că Arabia Saudită este pregătită “pentru a media între toate părțile”.

Școli bombardate de ruși, în Cernigov
Joi, 3 martie 2022, au mai fost bombardamente și în Cernigov. Unele au fost declanșate la două școli și la câteva case private, în timp ce avea loc un atac aerian, a transmis guvernatorul regiunii, Viaceslav Chaus. El a mai anunțat moartea a nouă persoane și patru răniți.

Bilanţul a fost actualizat ulterior şi se pare că peste 33 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Bilanț ONU despre decesele din Ucraina, la o săptămână de la declanșarea războiului
ONU transmite că la o săptămână de război ruso-ucrainean s-a înregistrat moartea a 249 de civili și 553 de persoane rănite, în urma atacurilor cu bombe și rachete. Organizația avertizează că urmează un dezastru umanitar.

”Colegii noștri ne spun că nevoile din Ucraina cresc și se amplifică de la o oră la alta. Ei avertizează că, deși amploarea plecărilor nu este clară, ne așteptăm ca peste 10 milioane de oameni să-și părăsească casele dacă violența continuă, inclusiv 4 milioane de oameni care ar putea trece frontierele către țările vecine”, sunt spusele purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *