Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe si omologul sau ucrainean Dmitro Kuleba aupurtat discutii, astazi in Turcia. Aceasta a fost prima intalnire la acest nivel, de la inceputul invaziei Ucrainei de catre Rusia, la 24 februarie.

Lavrov a declarat ca a discutat cu omologul sau ucrainean chestiuni umanitare, inclusiv ce fac trupele pentru a proteja civilii.

Maina dreapta a lui Putin i-a acuzat pe „nationalistii” ucraineni ca folosesc civili ca scuturi umane.

Totodata, Lavrov a mentionat ca au fost discutate coridoare umanitare din Ucraina, adaugand ca acele rute sunt determinate de echipe din fiecare tara.

Aprovizionarea cu alimente si stabilitatea preturilor in Europa au fost, de asemenea, pe ordinea de zi, a spus el reporterilor.

Raspunzand la o intrebare a BBC cu privire la posibilitatea unei incetari a focului, Lavrov a spus ca „operatiunea militara speciala” va continua.

El a precizat ca, furnizand ajutor defensiv Ucrainei, Occidentul „se comporta periculos”.

“Cei care furnizeaza arme Ucrainei trebuie sa realizeze ca vor fi trasi la raspundere pentru faptele lor”, a mai spus el.

“Nu planuim sa atacam alte tari. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov, precizand ca si atrocitatile despre care vorbeste presa sunt fake news.

“Putin nu refuza o intalnire cu Zelenski, dar inainte de asta trebuie facute pregaritiri. Au fost deja facute trei propuneri trimise catre partea ucraineana, au promis sa vina cu un raspuns si asteptam un nou raspuns”, a mai spus Lavrov.

Intrebat ce spune despre informatiile conform carora au fost folosite arme chimice, Lavroc a spus:

“Suntem foarte alarmati de informatiile care au iesit la iveala despre Pentagon care a creat laboratoare de arme biologice in Ucraina, incalcand conventia privind interzicerea armelor biologice. Le-am cerut oficial sa explice si asteptam raspunsul lor. Nu sunt experimente pasnice, ci menite sa creeze arme biologice”.

“Noi suntem oameni politicosi. Ceea ce face guvernul SUA, ca cer Turciei, Chinei sa le urmeze sanctiunile. Acest lucru arata o lipsa mare de respect. Nu mi-as fi putut imagina ca exista o asemenea lipsa de respect, dar in SUA… ei aduc in fata rusofobia”, a punctat oficialul rus.

Discutiile au avut loc la o zi dupa ce Ucraina a acuzat Rusia ca a bombardat un spital de copii din orasul Mariupol, numind-o „crima de razboi”. Oficialii spun ca trei persoane, inclusiv un copil, au murit in atac. Rusia a spus ca va cauta raspunsuri din partea armatei sale cu privire la ceea ce s-a intamplat.

„Cea mai grava situatie umanitara a fost in Mariupol, a spus Dimtro Kuleba. „Dar Rusia nu s-a angajat sa creeze un coridor umanitar acolo”, a mai spus acesta.

„Nu a fost usor sa-l asculti pe dl Lavrov in timpul intalnirii”, a spus dl Kuleba.

„Obiectivul general a fost ca Rusia sa continue sa atace pana cand Ucraina va indeplini cerintele Moscovei.

Dar Ucraina nu se va preda, desi este pregatita sa caute solutii diplomatice echilibrate si sa continue intalnirile.

Domnul Lavrov a spus ca Moscova asteapta un raspuns la lista sa de cereri de la Kiev”

Rusia insista ca Ucraina sa renunte la planurile sale declarate de a adera la alianta militara NATO si sa devina un stat cu statut neutru. De asemenea, Kievul trebuie sa accepte jurisdictia Moscovei asupra Crimeei – peninsula de sud a Ucrainei anexata de Rusia in 2014 – si trebuie sa recunoasca doua regiuni autoproclamate detinute de rebeli, Lugansk si Donetk, ca independente.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *