Ministrul Sănătății a făcut precizări legate de refugiații ucraineni care au ajuns pe teritoriul țării

noastre cu diferite probleme de sănătate, boli care în România sunt eradicate.

Alexandru Rafila a precizat că sunt investigate cazuri care pot ridica suspiciune de poliomelită sau difterie.

Potrivit spuselor sale, populația Ucrainei are o acoperire vaccinală inferioară statelor membre UE, deci și României.

Alexandru Rafila despre cazurile care pot ridica suspiciune de boli transmisibile

Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă există pericolul apariției unor boli noi în țara noastră, în contextul fluxului de refugiați ucrainieni care au ajuns în România de când a Rusia a invadat Ucraina. Alexandru Rafila a dezvăluit că la acest moment există o preocupare în acest sens și că direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate să poată identifica acele cazuri care pot ridica suspiciuni de boli transmisibile.

Profesorul Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății a explicat că acest pericol există odată cu fenomenul migrator și a precizat că bolile transmisibile, inclusiv cele prevenibile prin vaccinare, nu au dispărut. Ministrul Sănătății a subliniat că singura boală care a dispărut este variola.

Sigur există o preocupare. Se lucrează la supravegherea posibilelor cazuri de paralizie care ar putea să fie legate de o formă de poliomielită cu virus derivat din vaccin sau o formă de difterie. Poliomielita și difteria au dispărut de foarte mulți ani din România, dar sigur că ne preocupă și toate direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate încât să poată să identifice astfel de cazuri, a declarat ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *