Marius Budăi a precizat că premierul Nicolae Ciucă a agreat propunerea de renegociere a plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii convenit cu Comisia Europeană.

Când se vor majora pensiile românilor cu 40%? Marius Budăi, anunțul așteptat de toți pensionarii

Ministrul Muncii este de părere că România este într-un nonsens, în prezent, pentru că țara noastră a agreat cu Uniunea Europeană reducerea sărăciei, dar plafonează cheltuielile sociale la doar 9,4% din PIB.

”Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem.

Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%”, a spus Marius Budăi.

Marius Budăi a mai adăugat că un alt element de context sunt discrepanțele între anumite categorii de oameni, care nu au fost luate în calcul în procentul de 9,4%.

”Dacă mai adăugăm că avem o strategie prin care reducem gradul de sărăcie și excluziune, este clar că nu se pot face fără un impact bugetar.

Suntem într-un nons sens. Vorbim de reduerea sărăciei, dar ne punem noi singuri un prag 9,4% creștere maximă. Vom începe

discuția în coaliție pentru renegocierea PNRR. Premierul este de acord cu aceste negocieri.

Trebuie menționat că respectăm jaloanele PNRR, nu vrem să pune în pericol programul, dar trebuie să spunem Uniunii

Europene că nu vrem ca românii să fie săraci. Până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar.

Există un memorandum, aprobat în decembrie, s-a creat un comitet, iar reforma pensiilor speciale va fi pusă pe masa discuțiilor.

Nu vreau să dau nimănui nicio speranță că de la anul vom majora pensii. Voi vorbi doar când vom avea date concrete”, a mai declarat Marius Budăi.

Pe de ală parte, Florin Cîțu a declarat, joi, că nu este de acord cu renegocierea PNRR, așa cum intenționează cei de la PSD.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *