Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este pregătit să discute cu președintele rus Vladimir Putin, însă un eșec al acestor discuții ar putea duce la un al treilea război mondial.

Președintele ucrainean susține că este dispus la o soluție negociată a războiului cu Rusia, inclusiv prin discuții direct cu omologul său Vladimir Putin. Zelenski a avertizat că lipsa unui acord poate duce la escalarea conflictului până la proporțiile unui război mondial.

„Pierdem în fiecare zi oameni nevinovați”
„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani și cred că fără negocieri nu putem pune capăt acestui război”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru CNN.

„Dacă există o posibilitate și de numai 1% de a opri acest război, cred că trebuie să ne asumăm această posibilitate. Trebuie să facem asta. Vă pot spune despre rezultatul negocierilor însă noi pierdem oameni în fiecare zi, oameni nevinovați”, a continuat Zelenski.

Președintele ucrainean a avertizat că prelungirea luptelor dintre cele două armate nu face decât să amplifice riscul unei extinderi a conflictului prin implicarea altor state.

„Forțele ruse au venit să ne extermine, să ne ucidă. Și putem demonstra cu demnitatea poporului și a armatei noastre că putem da o lovitură puternică, că putem riposta. Din nefericire, demnitatea noastră nu va salva vieți. Deci cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă de a avea posibilitatea negocierii, a discuției cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta va fi al treilea război mondial”, a conchis Volodimir Zelenski.

Turcia încearcă să organizeze o întâlnire între Putin și Zelenski
Până acum, negocierile dintre Rusia și Ucraina nu s-au dus la nivel de președinți, fiind vorba de discuții purtate online. Turcia a încercat să organizeze o întâlnire între Zelenski și Putin, însă președintele Rusiei a refuzat o asemenea întrevedere.

Pe de altă parte, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, care a călătorit săptămâna trecută în Rusia și Ucraina pentru discuții cu Lavrov și Kuleba, a declarat cotidianului turc Hurriyet că a existat „apropiere în pozițiile ambelor părți pe subiecte importante, subiecte critice.”

„Putem spune că avem speranțe pentru o încetare a focului dacă părțile nu fac un pas înapoi din pozițiile curente”, a spus ministrul turc de externe.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat la televiziunea Al Jazeera că cele două părți se apropie de soluționarea a patru probleme esențiale: cererea Rusiei ca Ucraina să renunțe la dorința de a intra în NATO, demilitarizărea și ”denazificarea” Ucrainei și protecția limbii ruse în Ucraina.

Kalin a mai declarat că o încetare permanentă a războiului ar putea veni doar printr-o întâlnire între Putin și președintele ucrainean Zelenski.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *