Ion Iliescu și Vladimir Putin au semnat un tratat referitor la relațiile de prietenie și de colaborare între România și Rusia. Cei doi șefi de stat au vorbit și despre subiectul sensibil al tezaurului.

Pe 4 iulie 2003, Vladimir Putin și Ion Iliescu au semnat la Moscova „Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă”, scrie fanatik.ro

Ce înțelegere au avut Ion Iliescu și Vladimir Putin
Documentul semnat acum aproape 20 de ani a fost parafat în două exemplare originale. Fiecare a fost scris și în limba română şi în limba rusă. Potrivit aceleiași surse, cele două țări urmau să dezvolte mai multe relații, dar și să soluționeze pe calea negocierilor toate problemele care aveau să apară în viitor.

Mai mult decât atât, a fost reafirmat dreptul inalienabil al popoarelor de a-şi hotârî, în mod liber şi fără amestec din afară, statutul politic. Totodată, aveau dreptul de a-şi alege mijloacele de asigurare a propriei securităţi şi de a-şi asigura dezvoltarea economică, socială şi culturală.

Totodată, articolul 2 al înțelegerii a propus o clauză nouă, una care vorbea despre „necesitatea soluţionării tuturor problemelor internaţionale prin mijloace paşnice”. Tot atunci, cei doi lideri de stat au stabilit că este inadmisibilă folosirea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a oricărui stat sau în orice alt mod incompatibil cu scopurile şi principiile ONU.

Ar putea sau nu Rusia să atace vreodată România

România și Rusia trebuie să rezolve totul pe cale amiabilă.

Astfel, România și Rusia sunt obligate, potrivit tratatului, să se așeze la masa tratativelor și să aibă schimburi de păreri în scopul găsirii unor mijloace adecvate de reglementare paşnică.

În același tratat se menționează că dacă una dintre părţi va face obiectul unui act de agresiune armată, aceasta poate să ceară celeilalte părţi contractante să aibă loc consultări.

Ion Iliescu și Vladimir Putin nu au ajuns la niciun numitor comun în privința tezaurului

Rusia a refuzat atunci reglarea problemei tezaurului prin tratat, mai scrie fanatik.ro. Cu toate acestea, s-a agreat constituirea unei comisii de istorici români și ruși care să studieze chestiunea.

Lucrările nu au avansat foarte mult și tezaurul a rămas în continuare în Rusia.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *