Se pare, însă, că autoritățile vin și cu vești bune, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc.

La 1 Aprilie va fi lansat un proiect important, care va aduce o mulțime de beneficii anumitor locuitori ai țării.

Sprijin pentru români din partea statului

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a făcut un anunț important pentru cei care locuiesc la bloc. Mai exact, din data de 1 Aprilie, va fi lansat cel mai mare apel de proiecte, în valoare de 2,82 miliarde de euro, pentru eficientizare energetică şi consolidare seismică pentru 4.333 de clădiri. Până pe 28 Martie vor fi publicate toate informațiile de interes, precum condițiile pe care cei care vor să se înscrie trebuie să le îndeplinească. De altfel, va fi lansată și o platformă digitală în acest sens, pentru a ușura accesul românilor.

„În data de 1 aprilie, Ministerul Dezvoltării va lansa cel mai mare apel de proiecte, cu cea mai mare finanţare de până acum, pentru eficientizarea energetică şi asigurarea siguranţei seismice a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice, finanţate prin PNRR şi gestionate de MDLPA”, a declarat, joi, ministrul Cseke Attila în cadrul unei conferinţe de presă.

În perioada următoare, 4333 de clădiri vor fi eficientizate energetic și consolidate, astfel că vor fi mai rezistente în caz de seism și alte incidente naturale. Acest proiect susținut de PNRR va evita emisiile de Co2 și va economisi energie electrică, mai multă decât producţia anuală a hidrocentralei Vidraru, conform declarațiilor ministrului.

Ministerul Dezvoltării, prin Valul Renovării, componentă a PNRR, are un buget de 2,17 miliarde de euro, iar, prin supracontractarea de 30%, se va ajunge la 2,82 miliarde de euro, ceea ce permite eficientizarea energetică a 1.733 blocuri şi 2.600 clădiri publice.

Din suma totală, 130 de milioane vor fi folosite pentru consolidarea seismică a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunităţile expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. De altfel, se alocă și 152 de milioane pentru consolidarea seismică a 325 de clădiri publice.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *