Primii cartofi românești de anul acesta au luat drumul piețelor. Sunt cultivați în solarii, motiv pentru care costă mai mult decât un kilogram de carne. Prețurile la tarabă sunt cuprinse între 25 și 30 de lei. Adică peste 5 euro pe kilogram!

Cartofii noi au ajuns la tarabe
Fermierii ridică prețurile pentru a putea avea profit
O pungă cu un kilogram de cartofi costă 30 de lei într-o piață din București. Clienții se uită cu jind, dar trec mai departe.

Cartofii noi au ajuns la tarabe
Cantități mai mari de cartofi noi vor ajunge pe piață abia în zilele următoare. În comuna Călărași, din Dolj, legumicultorii lucrează de zor în solarii.

Gelu, de pildă, se mândrește cu o recoltă de toată frumusețea pe care o vinde cu prețuri de 15-18 lei pe kilogram.
Faptul că este primul din localitate care dă cartofii românești, îl ajută să obțină cu 5 lei mai mult pe kilogram decât anul trecut. Direct la tarabe, clienții vor plăti pe această marfă aproximativ 25 de lei, adică 5 euro pe kilogram.

„Prima recoltă de anul acesta. Am ieșit mai devreme cu două săptămâni față de anul trecut, datorită și timpului care a fost, ne-a ajutat decembrie și ianuarie. Mai greu cu martie. Am avut 2 săptămâni de frig puternic, am băgat căldură seară de seară”, a povestit acesta jurnaliștilor.

Fermierii din Dolj au nororc de pământul nisipos, care dă calitatea legumelor.

„Suma temperaturilor pe sudul țării este mult mai mare decât în alte zone, mai ales pe solarii, pe zona acoperită”, ne-a explicat Ion Tudor, inginer agronom.

Fermierii ridică prețurile pentru a putea avea profit
Dintr-un singur solar de 1000 metri pătrați, Gelu produce circa 2 tone de cartofi. Deși investiția este dublă față de cea a culturii de câmp, atunci când trage linie, bărbatul rămâne cu 30 la sută profit din totalul vânzărilor.

„Prețuri sperăm să nu scadă sub 10 lei. Dacă vor scădea sub 10 lei, nu vom ieși pe profit”

În urmă cu doi ani, România s-a clasat pe locul 6 în UE la producția de cartofi, cu o cantitate de circa 2,7 milioane de tone.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *