Prezent miercuri într-o vizită oficială în China, șeful diplomației din Rusia, Serghei Lavrov, anunță o ”nouă ordine mondială” în parteneriat cu regimul de la Beijing.

Într-un context internațional extrem de complicat, Rusia caută să-și reconsolideze relațiile cu partenerul său tradițional din Asia, China.

Șeful diplomației din Rusia, Serghei Lavrov, anunță o ”nouă ordine mondială” în parteneriat cu China
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri o ordine mondială ”multipolară, justă şi democratică” în parteneriat cu China, potrivit Agerpres.

În cursul acestei săptămâni, oficialul de la Kremlin efectuează prima sa vizită oficială în statul asiatic de la declanșarea invaziei din Ucraina.

Într-un videoclip difuzat de ministerul rus de externe înaintea unei întâlniri cu ministrul chinez de externe Wang Yi, Lavrov a spus că lumea ”trăiește o etapă foarte serioasă în istoria relațiilor internaționale”.

”Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relaţiilor internaţionale. Sunt convins că la finalul acestei etape situaţia internaţională va fi net mai clară şi că noi, împreună cu dvs. şi cu partenerii noştri, ne vom îndrepta spre o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, i-a spus el omologului chinez.

În ceea ce-l privește, Wang Yi a declarat că relaţiile dintre China şi Rusia ”au trecut testul turbulenţelor internaţionale”.

După această întâlnire, Ministerul de Externe rus a anunțat că, prin intermediul celor doi oficiali, Rusia şi China au convenit să îşi consolideze cooperarea, în contextul a ceea ce Moscova numeşte “condiţii internaţionale dificile”.

Moscova și Beijingul critică dur sancțiunile Occidentului la adresa Rusiei
Tot miercuri, cei doi oficiali au condamnat ceea ce ei au numit ”sancţiunile occidentale ilegale şi contraproductive impuse Moscovei pentru acţiunile sale din Ucraina”, mai scrie sursa citată.

Beijingul a adoptat o poziție diferită de majoritatea statelor lumii atunci când vine vorba de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. Spre deosebire de multe națiuni occidentale, Beijingul a refuzat să condamne invazia.

China și Rusia și-au consolidat foarte mult relațiile în ultimii ani. Președintele Vladimir Putin a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing luna trecută, cu doar câteva zile înainte de invazia Ucrainei.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *