Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus în România.

Potrivit acestuia, începând de săptămâna viitoare, țara noastră intră pe un trend descendent al noilor cazuri de Covid-19.

Oficialul a mai oferit detalii şi despre distribuirea pastilelor cu iod.

Alexandru Rafila vine cu vești bune. Ministrul susține că România intră pe un trend descendent în ceea ce privește numărul infectărilor cu COVID. El a adăugat că odată cu acest lucru, totul va reveni la normal, iar țara noastră va scăpa de problemele de sănătate din ultimii doi ani.

Evoluția pandemiei de COVID în România

Pe de altă parte, el susține că autoritățile vor rămâne vigilente și monitorizează situația îndeaproape astfel încât să se poată vedea dacă lucrurile evoluează și într-o altă direcție.

„Având în vedere trendul regional, opinia noastră este că, începând cu săptămâna viitoare, vom intra și noi pe un trend descendent care să ducă la dispariția, încet-încet, a acestei probleme de sănătate publică în perioada următoare și la reluarea activităților în mod obișnuit.

Rămânem în continuare, așa cum știți, vigilenți. Suntem cu toate sistemele în funcțiune, începând cu testare, monitorizare, evaluarea pacienților în centrele ambulatoriu, medicație și, bineînțeles, paturi în spitale”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul a mai punctat și că secvențieriile demonstrează aceeași dominanță a tulpinii Omicron, care, practic, ocupă tot spectrul secvențierii lor din România.

Cum se administrează pastilele cu iod?

Printre altele, Rafila a vorbit și despre administrarea pastilelor de iodură de potasiu, care ar urma să ajungă la populație, în contextul în care există temeri cu privire la un atac nuclear în Ucraina.

Începând de luni, 4 aprilie, va începe livrarea lor la nivel național, prin medicii de familie.

El a făcut un apel la populație să nu ia tabletele până când nu va fi nevoie de ele. Mai exact, acestea se iau doar în cazuri urgente, la indicația autorităților și nicidecum preventiv. Totodată, ministrul a mai vorbit și despre dozele care trebuie administrare în funcție de vârstă.

„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.

Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a spus Rafila.

În cazul persoanelor care au peste 40 de ani, situația este diferită. Mai exact, ministrul susține că la acești adulți nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear.

Rafila, despre depozitarea pastilelor cu iod
Ministrul a vorbit și despre modul de păstrare al acestor pastile, adăugând totodată că nu trebuie aruncate în niciun caz ca un deșeu menajer.

„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister.

Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătății.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *