Președintele ucrainean a avertizat că, în ciuda retragerii trupelor ruse din nord, situația din estul țării rămâne una „extrem de dificilă” fiind pregătit pentru o nouă ofensivă a rușilor.
Președintele ucrainean a avertizat, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare în noaptea de vineri spre sâmbătă, că mai sunt „bătălii dificile” de dus până se va putea ajunge la un acord de pace și a subliniat că situația de pe frontul de est rămâne una extrem de grea.

Zelenski avertizează că urmează noi „bătălii dificile”
Președintele ucrainean a subliniat că, în ciuda faptului că armata rusă se retrage de pe frontul din nordul Ucrainei, în est, situația rămâne una dificilă, armata rusă urmând a lansa o nouă ofensivă în această zonă.

„Înainte – bătălii dificile. Este încă imposibil să ne gândim că am trecut deja toate testele. Dar când va fi – toată lumea o va vedea. Toată lumea va simţi că pacea vine. Ocupanţii îşi retrag forţele în nordul ţării noastre. Retragerea este lentă, dar vizibilă. Undeva sunt expulzaţi cu bătălii. Undeva îşi lasă poziţiile singuri.

În estul ţării noastre situaţia rămâne extrem de dificilă. Armatele ruse se acumulează în Donbas, în direcţia Harkov. Se pregătesc pentru noi lovituri puternice. Ne pregătim pentru o apărare şi mai activă”, a anunțat președintele ucrainean.

Președintele Zelenski le-a transmis ucrainenilor să rămână precauți în nord, subliniind că va mai dura până când viața va reveni la normal chiar și după retragerea trupelor rusești.

„Noi mergem înainte. Ne mişcăm cu grijă. Şi toţi cei care se întorc în această zonă trebuie, de asemenea, să fie foarte atenţi. Este încă imposibil să se revină la viaţa normală, aşa cum a fost. Chiar şi în zonele în care ne întoarcem după lupte. Va trebui să aşteptaţi. Aşteptaţi ca pământul nostru să fie curăţat. Aşteptaţi până când veţi fi siguri că noi bombardamente sunt imposibile”, a mai spus președintele ucrainean.

Acesta a vorbit și despre situaţia umanitară din oraşul-port din sudul asediat Mariupol.

„Europa nu are dreptul să reacţioneze în tăcere la ceea ce se întâmplă în Mariupolul nostru. Întreaga lume trebuie să reacţioneze la această catastrofă umanitară”, a mai spus Zelenski.

Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar , Irina Vereşciuk, a anunţat că 6.266 persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene, 771 dintre aceste persoane au venit iniţial din oraşul asediat Mariupol.

Avertisment pentru colaboratorii cu Moscova
Președintele ucrainean a transmis și un avertisment pentru liderii pro-ruşi instalaţi în oraşele ocupate, pe care i-a comparat cu “Gauleiteri” temporari – o referire la liderii de district din Germania nazistă.

„Mesajul meu pentru ei este simplu: responsabilitatea colaborării este inevitabilă. Dacă acest lucru se întâmplă mâine sau poimâine este o chestiune secundară. Principalul lucru este inevitabilitatea că justiţia va fi restabilită”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a susținut că Moscova a „ameninţat angajaţii întreprinderilor şi autorităţile să coopereze cu aceste persoane numite prin înşelăciune”, însă a avertizat că orice cooperare cu astfel de lideri va veni cu consecinţe.

„Vor exista probleme pentru cooperarea cu ei sau cu ocupanţii în mod direct. Acesta este ultimul avertisment”, a mai spus Zelenski.

„Sancțiunile funcționează, dar trebuie întărite”
Într-un interviu separat acordat postului de televiziune american Fox News, președintele Zelenski a declarat că sancțiunile economice împotriva Rusiei funcționează, însă a spus că ele ar trebui întărite.

„Sancțiunile funcționează cu siguranță, iar Rusiei se teme cu siguranță de ele. I-a scos din zona de confort. Le scade economia. Dar se pune și întrebarea cât de bine funcționează aceste sancțiunile. Le spunem liderilor Statelor Unite și europeni că toată lumea trebuie să lucreze împreună rapid pentru ca aceste sancțiuni să aibă un impact asupra oligarhilor, asupra președintelui Rusiei și asupra tuturor partidelor și asupra țării în general”, a declarat liderul de la Kiev.

Zelensky a mai spus că nu este dispus să negocieze teritoriul ucrainean în schimbul unui acord de pace cu Rusia.

„Nu ne negociem teritoriul nostru. Deci problema integrității teritoriale și a suveranității este în afara discuției”, a mai spus Zelensky.

Liderul de la Kiev a refuzat să confirme dacă armata ucraineană a executat atacul aerian asupra depozitului de combustibil de pe teritoriul Rusiei.

„Îmi pare rău că nu discut niciunul dintre ordinele mele în calitate de comandant șef, lider al acestui stat. Sunt lucruri pe care le împărtășesc doar cu forțele armate militare ale Ucrainei”, a spus Zelenski care însă a precizat că armata rusă folosea acea zonă pentru a desfășura atacuri cu rachete asupra Ucrainei.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *