Singura situație în care și persoanele peste 40 de ani pot lua iodură de potasiu. Explicația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, despre momentul administrării .

Administrarea pastilelor cu iod a stârnit multe semne de întrebare în spațiul public. După ce autoritățile au decis amânarea distribuirii acestor medicamente către populația 0-40 de ani, considerând că este nevoie mai întâi de o campanie de informare, încă există nedumeriri dacă și persoanele trecute de 40 de ani pot lua iodură de potasiu.

Singura situație când și persoanele peste 40 de ani pot lua iodură de potasiu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat care este singura situație când și românii peste 40 de ani își pot administra pastile cu iod. În urmă cu o săptămână, Rafila recomanda aceste medicamente doar ”cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear.”

Așadar, doar dacă vă aflați fix în zona unde se produce un atac nuclear puteți lua iodură de potasiu, dacă aveți mai mult de 40 de ani. Pe lângă acest lucru, trebuie să mai știți că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunțul autorităților și nu aveți voie să depășiți 24 de ore.

“Tratamentul se administrează într-un timp optim de maxim opt ore de la anunţul autorităţilor, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depăşească 24 de ore pentru că atunci este inutilă şi nu are să administrezi o cantitate suplimentară de iod.

Administrarea se face în doză unică”, a mai explicat ministrul Sănătății, scrie Observator.

În ceea ce privește modul de păstrare al iodurii de potasiu, este nevoie de ambalajul original. Nu se lasă la îndemâna celor mici, iar temperatura în care trebuie să fie ținută este de 25 de grade Celsius.

Mai mult, dacă nu apucați să folosiți aceste pastile și expiră, nu le aruncați în același loc cu celelalte deșeuri menajere, ci separat sau duse la farmacie pentru neutralizare.

Când trebuie luată în general iodură de potasiu
Autoritățile specifică foarte clar că iodura de potasiu, în cazul persoanelor cu vârste între 0-40 de ani, se poate consuma doar în situația unui atac nuclear și la două ore după eveniment. Nu este indicat să procedați astfel în mod preventiv, deoarece vă puneți în pericol sănătatea.

”Menţionăm că, în momentul de faţă, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile.

Campania de informare publică, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii”, a mai explicat în ziua de duminică ministrul Sănătății.

Luni, într-o conferință de presă de la Bacău, Alexandru Rafila a spus și de ce s-a hotărât amânarea distribuirii pastilelor cu iod, pentru a doua jumătate a lunii aprilie.

”Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…)

E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (…) Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni”, a transmis Alexandru Rafila.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *