Vești bune pentru români! Apare o nouă pensie în România! Totul a fost deja aprobat la nivel european și a intrat în vigoare în toate statele Uniunii Europene.

 

Apare o nouă pensie în România! Super veste pentru milioane de români

De pe 22 martie 2022, a intrat în vigoare Regulamentul UE 2019/1238 privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP), reprezentând actul de naştere al unei noi pensii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis că noua pensie paneuropeană este facultativă și se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitorul lor.

 

Mai mult, Produsul Paneuropean de Pensii Personale este separat de sistemul public de pensii și de sistemele de pensii private din Uniunea Europeană, inclusiv din România.

„Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util.

 

Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează”, a explicat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (AFP), relatează Adevărul.

 

Mai exact, PEPP este un produs de pensii portabil, datorită faptului că permite schimbarea reşedinţei participantului la PEPP într-un alt stat membru, fără ca acesta să fie nevoit să schimbe furnizorul de PEPP.

 

Cum putem beneficia de pensia paneuropeană?

 

Pentru a putea fi oferite pe piaţa actuală, PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorităţi naţionale din statele UE şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), potrivit Capital.ro.

Odată finalizat procesul de verificare în vederea înregistrării unui PEPP, EIOPA va înscrie respectivul produs în registrul public central al PEPP care pot fi furnizate şi distribuite pe teritoriul Uniunii Europene.

Respectivul registru va menţiona şi informaţii referitoare la furnizorii de PEPP, precum şi lista statelor membre în care respectivul PEPP este distribuit.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *