Meteorologii au emis o nouă avertizare, de data aceasta, Cod portocaliu care vizează fenomene meteo extreme, cantități însemnate de apă și local instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Codul portocaliu este valabil în intervalul 28 aprilie, ora 12 – 29 aprilie, ora 6 în cinci județe din țară.

Cod portocaliu de ploi abundente

Avertizarea meteorologilor vizează cinci județe din zona de Est a țării.

Este vorba despre Suceava, Botoșani, Iași, Neamț și Bacău. În județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț și Bacău vor fi ploi abundente și se vor acumula cantități de apă de 40…70 l/mp.

Semnificație cod portocaliu, potrivit ANM: fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

Este în vigoare și un cod galben, în intervalul de valabilitate: 28 aprilie, ora 10 – 29 aprilie, ora 6, cu următoarele fenomene: cantități însemnate de apă, local instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Cod galben de averse cu caracter torențial
Potrivit informării din partea meteorologilor, pe parcursul zilei de joi, 28 aprilie, în Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și local în Muntenia, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În noaptea de joi spre vineri (28/29 aprilie) aria ploilor se va restrânge spre nord-estul țării. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Semnificație cod galben, potrivit ANM: fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Prognoză specială pentru București pentru intervalul 28.04.2022, ora 10:00 – 29.04.2022, ora 06:00.

Cerul va prezenta înnorări temporare și vor fi perioade, cu o probabilitate mai mare după orele amiezii, cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, posibil însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată
ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 19 grade, iar cea minimă va fi de 8…10 grade. Spre dimineață vor fi condiții de ceață.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *