Pensiile reprezintă unul dintre cele mai importante subiecte ale momentului, despre care se discută mai mereu.

Majorarea este cea mai așteptată de către toți românii, iar acum se discută despre o creștere surprinzătoare a pensiei minime.

În viitor, cea mai mică pensie ar costa 2500 de lei, dar oficialii nu dau asigurări că va avea loc această schimbare prea curând.

Pensia minimă crește la 2500 de lei

Se vorbește în ultima perioadă despre o creștere majoră a pensiei minime, a cărei valori ar putea ajunge chiar la 2500 de lei.

Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii și actual secretarul de stat în Ministerul Familiei și Tineretului, Doina Pârcălabu, a explicat cum stau, de fapt, lucrurile.

Vezi și: Schimbări importante în România! Crește vârsta de pensionare

Secretarul de stat susține că toată lumea și-ar dori o pensie atât de mare, dar este dificil de făcut un astfel de salt, pentru că economia românească nu permite asta în acest moment. Sunt peste două milioane de persoane cu pensii mici, subt 1700 de lei, pentru care ar trebui luate măsuri speciale pentru a le ajuta.

“Sunt persoane care au pensia minimă sub 1.700 de lei. Asta înseamnă persoane care au stagiul complet de cotizare şi care s-au pensionat la vârsta standard. Sunt peste 2 milioane de astfel de persoane. Nu cred că putem vorbi atât de repede despre un salt atât de spectaculos în cazul acestei forme combinate de protecție socială cu una de asigurări sociale.

În mai multi pași se poate ajunge la o pensie minimă de 2.500 de lei. Dacă inflația nu poate fi stăpânită, atunci puterea de cumpărare scade și trebuie să venim în sprijinul cetățenilor cu aceste forme de sistem social.”, a declarat secretarul de stat.

Marius Budăi, despre pensia minimă
Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține și el dublarea pensiilor și consideră că veniturile lunare din acest moment ale românilor nu asigură un trai decent. Oficialul este de părere că pensia minimă ar trebui să fie de cel puțin 2500 de lei, dar rămâne de văzut când se va ajunge la această valoare.

Ministrul amintește că pensiile au fost majorate cu 10%, în timp ce pensiile minime cu 25%, ceea ce nu este suficient. Scenariul pentru perioada următoare nu arată bine, iar pragul de 2500 de lei va fi atins cu greu.

„O pensie decentă ar trebui să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă şi de acolo în sus să putem discuta de alt sistem de pensii, dar asta se va putea rezolva când vom implementa noua lege a pensiilor.Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conştienţi că nu este suficient. Nici nu ne lăudăm cu faptul că le-am majorat.”, a precizat ministrul Muncii


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *