Ne amintim cu plăcere de acele momente din copilărie în care ne jucam în noroi și nisip dar în zilele noastre mulți copii sunt deconectați de la natură, din păcate.

Este normal ca părinții să fie preocupați de igiena și de siguranța copiilor iar unii prefera ca cei mici să se joace acasă și nu în spații deschise. Pe baza acestui lucru, autorul R. Louv a vorbit cu 3.000 de familii și după multe, multe conversații cu copiii, a ajuns la concluzia că mulți dintre ei nu-și doresc să se joacă în spații deschise ci preferă să stea acasă, distrați de tehnologie:

„Copiii noștri și copiii copiilor noștri sunt generațiile cele deconectate de natură din istorie.”, spune autorul.

La fel la Louv, și medicul pediatru Maria Julia Carvalho insistă asupra faptului că cei mici trebuie să fie în legătură cu microorganismele din sol și din iarbă pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Găsirea unui teren de mijloc între distracție și exces este ceva la care toți părinții ar trebui să înceapă să se gândească, dar aceste tipuri de jocuri neigienice sunt necesare.

Potrivit medicului pediatru, intrarea în contact cu acest tip de bacterii susține dezvoltarea corectă a sistemului imunitar la copii. Astfel, vor putea să se protejeze mai bine de boli și alergii iar activitățile în aer liber încurajează creativitatea, permit o dezvoltare cognitivă largă și minimalizează stresul și depresia.

În ceea ce privește animalele de companie, potrivit unui studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology, copiii care cresc cu animale de companie precum câini sau pisici, de la o vârstă fragedă, sunt mai puțin predispuși să dezvolte alergii. Acest lucru se datorează faptului că trăiesc printre niveluri constante de endotoxine, un tip de bacterii prezente în praf și în mediu, care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Sistemul imunitar protejează oamenii împotriva invadatorilor externi precum germeni și bacterii care le-ar putea pune sănătatea în pericol. Face acest lucru prin detectarea substanțelor care pot genera boli și infecții și luptă împotriva lor. Pentru ca acest atac să aibă succes, sistemul imunitar trebuie să se adapteze microorganismelor din exterior. Pe măsură ce cresc, copiii încep să devină mai rezistenți la anumiți germeni pentru că le-au fost deja expuși iar sistemele lor imunitare cunosc deja invadatorii și știu cum să-i atace.

Care sunt consecințele păstrării copiilor departe de spațiile deschise?

Dacă nu intră în contact cu microorganismele menționate, sistemul imunitar devine mai vulnerabil la substanțele care nu ar trebui să fie patologice, precum polenul sau părul animalelor, și determină copiii să dezvolte alergii. Louv spune că privarea copiilor de interacțiunea cu natura limitează dezvoltarea creativității lor. De asemenea, copiii care nu intră în contact cu mediul înconjurător nu au stimuli fizici și experiențe directe pe care să se bazeze.

Mai mult, activitatea fizică la care participă copiii în timp ce sunt afară este o precauție sănătoasă împotriva obezității, care afectează o mare parte din copii, tocmai din cauza timpului petrecut în casă.

Sursa: eva.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *