Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a anunțat, luni, că voucherele sociale de 250 de lei vor fi distribuite de la 1 iunie. Vor beneficia de sprijinul financiar peste 2,5 milioane de cetățeni.

După mai multe săptămâni de ezitări, Guvernul a luat decizia finală. Din prima zi a lunii viitoare, milioane de cetățeni din România vor beneficia de vouchere de 50 de euro – 250 de lei.

Guvernul anunță că voucherele de 250 de lei vor fi distribuite de la 1 iunie
Marcel Boloș, ministerul investiţiilor şi proiectelor europene (MIPE) a anunțat, luni, că procesul de emitere, distribuire şi încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental ”Sprijin pentru România” va debuta din 1 iunie 2022.

Aceste tichete au o valoare nominală de 250 lei. Ele vor ajunge la persoanele cu risc ridicat de sărăcie și cu venituri scăzute.

Oficialul Executivului a spus că peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi tichete pentru achiziția de produse alimentare.

Voucherele sociale oferite în cadrul programului ”Sprijin pentru România” vor fi acordate în 4 tranșe.

Tranșa I: iunie-iulie 2022
Tranșa II: august-septembrie 2022
Tranșa III: octombrie-noiembrie 2022
Tranșa IV: decembrie-ianuarie 2023

Reprezentanții MIPE au în vedere ca la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adapteze calendarul următoarelor tranșe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde.

Potrivit Guvernului, mecanismul de distribuire prevede 3 etape:

emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului
distribuirea prin intermediul CN Poșta Română
încărcarea valorică a cardurilor.

Cine va beneficia de tichetele de ajutor social
De aceste vouchere vor beneficia mai multe categorii de persoane cu venituri reduse sau cu diferite probleme. Acestea sunt:

Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *