Roșiile sunt alimentul perfect al acestui sezon, dar trebuie să avem mare atenţie la combinaţii alimentare pe care le facem! Află ce sfaturi îți oferă Mihaela Bilic pentru a nu da greș cu silueta!

Roșia, vedeta sezonului
Roșiile sunt printre cele mai populare alimente, apreciate în întreaga lume. Botanic vorbind este considerat fruct, dar în utilitatea sa roșia este văzută ca leguminoasă. Acestea conțin vitamina C și reprezintă un ingredient de bază în marile bucătării ale lumii.

Roșiile sunt atât de populare și din cauza faptului că există mai multe soiuri:cireșe, cărnoase, pare și rotunde, iar fiecare dintre ele este destinată unui tip de preparat și reușesc să fie pe gustul tuturor.

Caracteristicile nutriționale
„Roșiile sunt alcătuite din 94% apă, așa că aportul lor caloric este scăzut, aproximativ 22 kcal la 100 de grame de produs comestibil”, așa cum indică Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN).

Dintre compoziția sa nutritivă, se observă în principal un macronutrient major: carbohidrații. Cu toate acestea, merită să subliniem și vitaminele sale.

Conținutul roșiilor de vitamina A
„O porție de roșie acoperă 61% din aporturile recomandate de vitamina C”, spun specialiștii, potrivit doctorulzilei.ro.

„Printre carotenoizii non-provitamina A se numără licopenele a căror cantitate depinde de soiul cultivat. Mai exact, acest nutrient este mult mai mare în roșiile de tip pere. Trebuie avut în vedere și gradul de maturitate, întrucât este mai mare la cei maturi. Așadar, aportul acestui nutrienți depinde de metoda de cultivare și de forma de maturare, întrucât este mai mare la cele cultivate în aer liber și maturate pe plantă.

În ceea ce privește mineralele, se remarcă aportul de potasiu, care este de 290 mg la 100 de grame de produs comestibil . În aceeași cantitate de produs, oferă 27 mg de fosfor și un total de 11 mg de calciu. Un fapt curios despre roșie este că, atunci când este zdrobită sau gătită, precum și gătită cu ulei, absorbția licopenului în organismul nostru este îmbunătățită considerabil”, relatează „româniatv.net”.

Mihaela Bilic: „Depinde cât ulei și câtă brânză adăugăm în salată”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică că este bine să mâncăm o felie de pâine la salata de roșii cu brânză și că depinde foarte mult cantitatea folosită.

„La roșie nu avem porții. Fiind o legumă, chiar dacă ea e un fruct din punct de vedere botanic, nu avem nici măcar fructoză”, a spus Bilic. În ceea ce privește salata de roșii, medicul spune că poate fi o mâncare sănătoasă, dar depinde cât ulei și câtă brânză adăugăm în salată. Porția zilnică de ulei ar trebui să fie de doar două linguri pe zi, în timp ce porția zilnică de telemea ar trebui să fie între 70 și 100 de grame”.

Mihaela Bilic: „O feliuță subțire de pâine și gata”
Aceasta punctează că pâinea ne va ajuta să ne menține silueta:

„Este ridicol de mică, mai ales pentru cei care spun: nu mai mănânc pâine, că pâinea îngrașă, și mănânc roșiile goale cu brânză. Când mă uit la pachetele de brânză trase în țiplă, la 500 de grame, mi se pare ridicol, iar ăla de 100 nici nu poți să-l tai în două, este o felie mai grosuță. Brânza este un fel de superlapte, nu putem să-l mâncăm decât dacă la masa respectivă punem roșii și poate o feliuță subțire de pâine și gata, dar ni s-a dus rația de 300-400 de calorii și pare că nu am mâncat mare lucru”, a spus Bilic.

Mihaela Bilic: „ E grav pentru siluetă să ne săturăm cu brânză”
Medicul specialist ridică un semnal de alarmă, indicând faptul că nu este sănătos să ne săturăm doar cu brânză:

„Brânza o putem mânca cu ușurință, nu are niciun strop de fibre, nu ne satură și dacă nu punem lângă ea niște legume și un strop de pâine, e grav pentru siluetă să ne săturăm cu brânză. Pâinea are glucidele, amidonul, iar brânza are proteine și grăsimi. Punându-le împreună avem o masă completă și, dacă punem și roșia, cu vitamine și minerale, este exemplul perfect de farfurie echilibrată, avem toate grupele de nutrienți”.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *