Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila a anuntat ca aproximativ 15.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus s-au inregistrat saptamana trecuta, dublu fata de perioada similara anterioara.

El a precizat ca saptamana trecuta erau internati circa 1.410 de pacienti cu COVID-19, dintre care 86 la ATI. Dintre acestia 68 nu erau vaccinati anti-COVID.

Potrivit acestuia, in saptamana precedenta au fost inregistrate 33 de decese la pacienti infectati cu SARS-CoV-2, dintre care 22 la barbati si 11 la femei.

Astfel, in saptamana 04-10 iulie 2022 au fost inregistrate 14.943 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2, iar 2.717 dintre cazurile noi din ultima saptamana sunt ale unor pacienti reinfectati.

Tulpina Omicron este dominanta, mentinandu-se la 100% din totalul secventierilor efectuate in saptamana precedenta.

Masuri pentru gestionarea pandemiei Covid-19
– Sunt asigurate stocuri suficiente de medicamente in unitatile sanitare, inclusiv antivirale;

– Alocarea progresiva a paturilor din Planul de rezilienta, in raport de dinamica numarului de cazuri ce necesita spitalizare;

– Centre de testare (spitale, clinici, medici de familie), 4.320 la nivel national;

– Testare in farmacii, 169 la nivel national;

– Centrele de evaluare, 169 la nivel national;

– Vaccinare la medicii de familie, 4.040 la nivel national.

– In saptamana precedenta au fost inregistrate aproape 15.000 de cazuri de persoane infectate.

– Este a patra saptamana de crestere a cazurilor.
– Tulpina Omicron este dominanta si au fost secventiate tulpinile BA5.

– Orice persoana este simptomatica se se testeze la medicul de familie. Rezultatul pozitiv determina izolarea in primul rand la domiciliu, iar in cazul unor simptome mai grave spitalizarea.

– In momentul de fata sunt in jur de 100 de solicitari pe zi pentru Ambulanta Bucuresti-Ilfov, ceea ce nu este un numar mare.

– Nu vreau sa fac speculatii, nu cred ca la data inceperii scolilor sistemul de sanatate va fi in pericol in ce priveste capacitatea de tratare a cazurilor.

– Nu avem in momentul de fata niciun instrument care sa faca posibil utilizarea mastii (in scoli, n. red).

Ministerul Sanatatii a anuntat ca vor fi puse din nou in functiune centrele de testare COVID, accesibile mai ales la sfarsitul saptamanii.

Astfel, se mentin recomandarile referitoare la utilizarea mastii in spatiile inchise, igiena mainilor si aerisirea spatiilor publice. Totodata, a subliniat ca aceste masuri nu sunt impuse, ci reprezinta recomandari.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *