Uleiul a devenit un moft, nu o necesitate. De la începutul anului, s-a scumpit cu un leu în fiecare lună și a ajuns să se vândă la prețuri de speriat. 17 lei costă un litru în marile magazine. Mai rău e că prețul ar putea exploda în toamnă, deoarece culturile de floarea soarelui au fost distruse de secetă!

„Mama, 17 lei! Eu cred că este greșit prețul ăsta.”

Ba dimpotrivă. E realitatea cruntă pe care suntem forțați să o înfruntăm.Litrul de ulei s-a scumpit cu un leu în fiecare lună
În urmă cu un an, cu aceeași bani cumpăram 4 sticle de ulei. Explozia prețului, însă, a avut loc anul acesta.

Georgiana Grimm, reporter Kanal D: „17 lei înseamnă o scumpire de 70% față de începutul anului când cea mai scumpă sticlă de ulei costa 10 lei. Cu alte cuvinte, litrul de ulei s-a scumpit cu un leu în fiecare lună.”

Dacă se va continua în acest ritm, o sticlă de ulei ar putea costa 22 de lei la finalul anului. Reprezentanții asociației pentru Protecția Consumatorului spun că scumpirea uriașă nu este justificată.Un preț mai mare nu garantează un ulei de o calitate mai bună.
Citeste si: Reţetă dovlecei pane: Trucul pe care puţine persoane îl ştiu

Costel Stanciu, Asociația Protecția Consumatorului: „Acest preț de 17 lei pe litru este un preț mult mai mare decât prețurilre care se practică în UE. Atâta timp cât nu are pe etichetă mențiunea de primă presă, care e un ulei de o calitate sueprioară, celelalte uleiuri sunt identice din punct de vedere al calității.”

Seceta a compromis mare parte din culturile de floarea soarelui
Și va fi mai rău. Seceta a compromis deja mare parte din culturile de floarea soarelui.

Acest agricultor din Galați spune că la toamnă abia dacă va recolta 300 de kg de semințe la hectar, în loc de 3 tone cât ar fi obișnuit.

Daniel Ciuhureanu, agricultor: „Talia e foarte redusă, doar jumătate de metru. La ora actuală ar fi trebuit să nu ne vedem din ea. Nu promite nimic această cultură. Va fi o decizie greu de ales între a mai băga sau nu combina la recoltat pentru că estimarea ca producție nu acoperă cheltuiala cu recoltatul.”

Uleiul e fruntaș în topul alimentelor care s-au scumpit. În ultimul an, prețul a crescut cu aproape 45%.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *