Datini și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Potrivit calendarului ortodox, Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie. Această sărbătoare aduce o serie de tradiții și obiceiuri. Află mai jos care sunt cele mai populare!

Datini și obiceiuri de Sfânta Maria Mică: Ce este bine să faci astăzi
Datini și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Conform tradiției populare, toamna începe de la Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie și durează până la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Pe 8 septembrie, milioane de români își sărbătoresc ziua de nume, având loc mai multe tradiții și obiceiuri. Nașterea Fecioarei Maria este cea mai importantă sărbătoare a toamnei. Maria s-a născut într-o familie de creștini, iar părinții săi sunt Ioachim și Ana. Potrivit creștinilor, îngerul Gavril este cel care i-a ajutat să-și îndeplinească, acela de a avea un copil. În ordinea anului bisericesc, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este primul praznnic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, cunoscută în popor ca Sântămăria Mică.

În popor se spune că Sfânta Maria Mică este ziua care stabilește clar limitele între toamnă și vară. Printre tradițiile și obiceiurile de Sfânta Maria se numără faptul că bărbații nu au voie să facă treburi gospodărești, iar femeile nu au voie să coasă sau să spele haine. Totodată, se spune că femeile care își doresc foarte mult un copil trebuie să se roage multe în această zi.

De Sfânta Maria pleacă păsările spre țările calde, insectele se retrag în pământ, se începe recoltarea, iar vremea se schimbă. După data de 8 septembrie, oamenii începă să culeagă viile și să semene cereale de toamnă.

Obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria
Se spune în popor că cei care gătesc pe data de 8 septembrie pot atrage asupra lor boli grave. De asemenea, pe tot parcursul zilei, se aprinde o candelă la icoana Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul zilei. Tot în această zi se fac o mulțime de pelerinaje la mănăstiri, iar la biserică se duc fructe. Femeile trebuie să împartă struguri și prune pentru ca cei care au decedat să primească din recolta de toamnă. Se mai spune că cei care culeg plante tămăduitoare și au făcut acest lucru până acum, trebuie să renunțe la obicei pentru că după data de 18 septembrie acestea își pierd din puterile tămăduitoare.

Ziua de dinaintea sărbătorii și ziua de după aduc ghinion celor care lucrează. Maramureșenii cred că toamna va fi urâtă și cu precipitații dacă plouă pe 8 septembrie.Dacă înfloresc perii și merii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege ușor. În alte zone ale țării, oameni sunt convinși că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică.

Pe data de 8 septembrie, 2,2 milioane de români își serbează ziua onomastică. Din acest număr, 1,8 milioane sunt femei. Așadar, lor trebuie să le trimiți mesaje cu la mulți ani:


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *