Devenita regina la numai 25 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longeviva suverana a Marii Britanii si cel mai batran monarh din lume. Va ramane in istorie ca una dintre cele iubite suverane de catre poporul sau.

La 96 de ani, Regina Elisabeta s-a stins din viata la resedinta sa de la Castelul Balmoral, inconjurata de familie.

Regina Elisabeta a Marii Britanii inceput sa se simta rau de joi, cand medicii s-au aratat ingrijorati pentru starea sa de sanatate, dupa cum a anuntat Palatul Buckingham intr-un comunicat. Toata familia reginei s-a aflat langa ea in ultimele momente.

Starea de sanatate a reginei s-a deteriorat in ultimele zile, cand suverana a inceput sa se simta rau. Miercuri, s-a retras dintr-o intalnire virtuala planificata cu ministrii de rang inalt dupa ce a fost sfatuita de medici sa se odihneasca.

„Podul Londrei a cazut!” Este codul secret folosita pentru a-l anunta pe premierul britanic cu privire la moartea Reginei Elisabeta a II-a. Autoritatile britanice se pregatesc de decenii de acest eveniment nefericit, nimic nu a fost lasat la voia sortii,

Membrii familiei regale britanice s-au grabit sa fie alaturi de regina Elisabeta a II-a dupa ce medicii s-au declarat joi ingrijorati de starea de sanatate a suveranei in varsta de 96 de ani si au spus ca aceasta ar trebui sa ramana sub supraveghere medicala, relateaza Reuters.

Ultimele imagini cu suverana in viata au fost facute marti, cand regina o numea pe Liz Truss in functia de prim-ministru al tarii, la Castelul Balmoral.

Regina Elisabeta a II-a -70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a s-a nascut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiica a printului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, si a Elisabetei Bowes-Lion, ducesa de York.

Regina Elisabeta a II-a a fost sefa Casei de Windsor, Casa Regala a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Printesa Elisabeta s-a casatorit cu locotenentul de marina Philip Mountbatten, un print grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Printul Charles (nascut in 1948), Printesa Anne (1950), Printul Andrew (1960) si Printul Edward (1964). Printul Philip a murit in aprilie 2021, la varsta de 99 de ani.

A urcat pe tronul Marii Britanii pe 6 februarie 1952, cand avea 25 de ani, dupa moartea tatalui ei, regele George al VI-lea. A fost incoronata in luna iunie 1953, iar evenimentul a fost prima incoronare televizata.

Cand tatal ei, regele George al VI-lea, a murit, Elisabeta se afla in Kenya, intr-un turneu regal. A fost incoronata la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey.

Cand Elisabeta a urcat pe tron, Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietica, Mao Zedong conducea China, iar Harry Truman era presedintele Statelor Unite, in timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic. Regina Elisabeta a fost reprezentata de 15 prim-ministri.

La 9 septembrie 2015, ea a depasit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore si 23 de minute pe care stra-stra-strabunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron pentru a deveni cel mai longeviv monarh al tarii intr-o linie de succesiune care dateaza de la regele normand William Cuceritorul, in 1066.

Elizabeth a fost regina a 15 taramuri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelanda, Jamaica, Antigua si Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts si Nevis, Sfanta Lucia, Sfantul Vincent si Grenadinele si Tuvalu.

Problemele de sanatate ale suveranei britanice au devenit mai pregnante in ultimul an. In octombrie 2021, regina Elisabeta a II-a a petrecut o noapte intr-un spital din Londra din cauza unei afectiuni a carei natura nu a fost dezvaluita. Atunci, regina si-a limitat activitatile oficiale in principal la reuniuni in format online.

In februarie 2022, a fost testata pozitiv cu noul coronavirus, avand simptome usoare.

O domnie cu momente tensionate
Regina Elisabeta a avut patru copii-Charles, Anne, Andrew si Edward, opt nepoti si 12 stranepoti.

In cele sapte decenii de domnie, Elisabeta a II-a a fost martora a unor mari evenimente, de la greutatile de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si pana la pandemia de Covid-19, insa ea a stiut sa se adapteze schimbarilor momentului.

Unul dintre cei mai oribili ani au fost anii ’90, cand a avut loc divortul copiilor ei, moartea printesei Diana, precum si provocarilor aduse de vremurile actuale, noteaza expertii in istoria casei regale britanice.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *