Prețul benzinei și al motorinei rămâne un mister după data de 1 octombrie, atunci când expiră schema de compensare decisă de Guvern.

Schema de compensare a prețului la combustibilii de la pompă – benzină sau motorină – funcționează de aproape trei luni, atunci când Guvernul României a decis să susțină, din fonduri publice, câte 50 de bani la fiecare litru.

Ce se întâmplă după 1 octombrie cu prețurile de la pompă
Măsura decisă de Guvern prin care a fost compensat prețul combustibililor de la pompă expiră însă pe 1 octombrie 2022. De câteva zile însă, ajutrul de stat este subiect de discuții aprinse între liderii coaliției de guvernare din România.

Conform Observator, zilele următoare vor fi unele decisive în privința acestei chestiuni. Schema de ajutor de la stat a costat, până acum, 900 de milioane de lei, iar Guvernul trebuie să decisă dacă prelungesc compensarea combustibililor sau nu.

”Urmează ca în şedinţa de coaliţie de săptămâna viitoare să luăm o decizie. Acum trebuie să analizăm care este evoluţia preţului la petrol pe piaţa internaţională”, spune, conform sursei citate, Nicolae Ciucă, actualul prim-ministru al României.

Fără compensare, prețurile la combustibili o pot lua razna
De altfel, discuțiile cu privire la compensarea combustibililor vin și pe fondul unei reduceri pe plan internațional al barilului de petrol. Cu toate acestea, sunt specialiști care susțin că, fără un control strict și compensarea guvernamentală, prețurile pot să o ia razna, din nou, și să crească necontrolat.

”Eu cred că ar trebui menţinută această măsură pentru că, deocamdată, nu avem certitudinea că preţurile la carburanţi sunt stabilizate. (…) Preţul motorinei nu este deloc sub control.

El creşte şi creşte în primul rând pe fondul asigurărilor pe care transportatorii le cer. Există speculă serioasă în România, există înţelegere între distribuitori, între producători”, spune analistul economic Mircea Coșea.

Prețul benzinei, cel mai mic de la începerea războiului din Ucraina
Conform Observator, în acest weekend, șoferii care și-au alimentat mașinile au avut surpriza să descopere că prețul benzinei este la un minim față de cele practicate în ultimele luni. Mai exact, conform sursei citate, au fost stații de alimentare la care litrul de benzină a fost chiar și sub 7 lei.

Cu toate acestea, conform relatării, prețul motorinei este simțitor mai mare față de cel al benzinei. Astfel, dacă la cea mai ieftină stație, prețul benzinei era de 6,63 pentru un litru, cel al motorinei era de 8,12 lei pe litru.

”Eu bag motorină şi, în fiecare zi, creşte cu câte un bănuţ. Băgăm de 50 de lei, de 60 de lei – trebuie să facă ceva”, explica un șofer revoltat pentru sursa citată. Trebuie însă precizat că, odată cu începerea războiului din Ucraina atacată de Rusia, prețurile la combustibili depășiseră 9 lei pentru motorină și 8,5 pentru benzină, scăderile de acum sunt simțitoare.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *