Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România va cumpăra avioane F-35 și că ”trebuie să fim foarte bine pregătiți”, pentru a împiedica acțiunile agresive, referindu-se la criza din Ucraina.

România cumpără avioane F-35. Sunt considerate cele mai bune de luptă din lume
Klaus Iohannis a anunțat miercuri că România va cumpăra avioane F-35 ca parte din procesul de modernizare a Forțelor Aeriene. După anul 2030 s-ar putea cumpăra alte avioane de tip F-35 .

”Armata României este o instituție fundamentală a statului, întotdeauna dedicată apărării independenței, integrității și suveranității naționale a României.

Valorile morale pe care se bazează forța combativă a acesteia – onoare, patrie și datorie – constituie fundamentul misiunii fiecărui militar. Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, precum și să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță.

Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a făcut referire prin declarația sa la tensiunile dintre Rusia-Ucraina. Președintele a punctat, de asemenea, că s-au amplificat ”riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice, inclusiv a securității României”.

Klaus Iohannis a spus că țara noastră are o poziție fermă în consolidarea unității NATO și a subliniat importanța bazei Militare de la Câmpia Turzii pentru Armata României.

Klaus Iohannis: ”Avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a forţelor aeriene și terestre”
”Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice, inclusiv a securităţii României, s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece.

În aceste condiţii, trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spaţiul cibernetic. România acţionează ferm şi consecvent pentru consolidarea solidarităţii şi a unităţii NATO, iar relaţia trans-atlantică reprezintă un element principal de susţinere a coeziunii aliate”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul vizitei de la baza militară din Câmpia Turzii.

Şeful statului și-a exprimat bucuria față de modernizarea echipamentelor noastre militare, precizând că primele măsuri în acest sens s-au aplicat încă din anul 2015.

În 2015, s-a semnat Acordul politic pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru un interval de 10 ani.

”Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a forţelor aeriene, dar şi a forţelor terestre, două componente de bază ale Armatei noastre.

De atunci, în concordanţă cu deciziile asumate de România, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante şi pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciţii, exerciţii tot mai complexe, inclusiv în format aliat.

Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedeşte odată în plus că aceste măsuri erau necesare”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, recunoscător lui Biden și Macron
Printre acestea, președintele și-a reiterat admirația față de sprijinul exprimat de Joe Biden și Emanuel Macron pentru România, în contextul în care ne învecinăm cu Ucraina.

Ucraina se află acum sub un semn al întrebării în privința unui posibil atac din partea Moscovei. Klaus Iohannis a mai subliniat și necesitatea întăririi prezenței trupelor NATO în Marea Neagră.

”Confruntat în prezent cu amenințări semnificative în partea de est a Europei, acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat”, a mai punctat președintele țării.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *