Valul 5 al pandemiei de Covid-19 pare în scădere. În aceste condiții, România ar putea să intre într-o nouă etapă de relaxări. Premierul Nicolae Ciucă anunță că posibile măsuri pot fi luate după 15 februarie.

Comparativ cu săptămâna trecută, când am înregistrat recordul absolut de infectări din pandemie, în ultimele zile s-a observat o ușoară scădere în intensitate a infectărilor.

Acest lucru a fost semnalat și observat și de către autorități. Miercuri seara, premierul Nicolae Ciucă a venit cu vești dătătoare de speranță pentru cetățeni.

Premierul Nicolae Ciucă anunță că după 15 februarie s-ar putea decide noi relaxări
Șeful executivului este optimist în privința evoluției crizei sanitare din România. Acesta a precizat că după 15 februarie este posibil să discutăm despre renunțarea la unele măsuri de restricţie.

Nicolae Ciucă spune că se află într-o permanentă serie de discuții cu ministrul sănătății Alexandru Rafila în privința evoluției epidemiologice.

Din datele primite de la ministru și echipa sa, reiese faptul că ”cifrele sunt încurajatoare, am început să scădem cu 2-3 mii de infectări pe zi, chiar şi astăzi (n.r. marți), ne raportăm la datele cu o săptămână în urmă, numărul de infectări este mai mic decât marţea trecută”, spune Ciucă.

”Avem nevoie ca economia să poată să îşi revină şi să îşi revină cât mai curând posibil. Am avut şi avem în continuare discuţii la nivelul Ministerului Sănătăţii, cu domnul ministru Rafila şi echipa dânsului ne întâlnim şi în timpul săptămânii, şi în weekend, facem analizele necesare pe datele concrete.

Ceea ce vă pot spune în momentul de faţă este faptul că începând de sâmbăta trecută, cifrele sunt încurajatoare, am început să scădem cu 2-3 mii de infectări pe zi, chiar şi astăzi. Astăzi numărul de infectări este mai mic decât marţea trecută.

Nu vreau să mă antepronunţ, am discutat cu domnul ministru Rafila şi dânsul a spus că după 15 februarie, în funcţie de datele pe care le vom avea atunci în evoluţia infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului”, a declarat Nicolae Ciucă la Antena 3.

România a prelungit starea de alertă
În urmă cu doar două zile, starea de alertă din România a fost prelungită pentru încă 30 de zile. Au rămas în vigoare majoritatea măsurilor.

O singură relaxare importantă a fost decisă. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus, iar Guvernul a aprobat ulterior, în centrele comerciale să nu se mai intre în baza unui certificat verde.

Condiția pentru această măsură de relaxare este ca în respectivele mall-uri să se stabilească culoare dedicate și controlate, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați raportat la suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană. Detalii, AICI.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *