Unul dintre cele mai emoționante momente l-a avut protagonist pe translatorul postului german de televiziune Welt.

Președintele Zelenski a ieșit, duminică, din nou în fața poporului ucrainean cu un mesaj de încurajare, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Acesta a declarat că armata ucraineană va continua să lupte, atât timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara, însă atât timp cât copii se nasc în adăposturi în timp ce afară se bombardează, inamicul nu are nicio șansă în acest război.

”Suntem de neînvins!(…) Noi vom lupta atâta timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara. Dacă deja copiii se nasc în buncăre, chiar și atunci când bombardamentul continuă, atunci inamicul nu are nicio șansă în acest război, nu e nicio îndoială.

Faptul că Ucraina a fost gata să se apere și solidaritatea tuturor, curajul a stricat planul ocupării țării noastre.

(…) Diplomații noștri s-au luptat non-stop pentru ca toate statele Europei să fie de acord să accepte o decizie importantă și serioasă: să deconecteze Rusia de la SWIFT. Am obținut și această victorie! Vor fi miliarde și miliarde de pierderi pentru Rusia, un preț concret pentru această agresiune lașă”, a spus președintele Ucrainei în discursul lui de duminică.

O traducătoare, care reda în limba germană, la postul de televiziune Welt, discursul rostit de președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, s-a oprit din traducere, izbucnind în lacrimi. „Entschuldigung” (Îmi cer scuze – n.r.), a rostit traducătoarea la final. Videoclipul a devenit viral.

La câteva secunde după încheierea discursului, jurnalista și-a cerut scuze pentru reacția emoționantă, scuze pe care le-a transmis și prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter.

„Sunt traducător, am participat la discuții de zeci de ore pentru pace. Dar astăzi, la televiziunea germană, nu am putut să închei mesajul lui Zelenski, spre final am izbuncnit în lacrimi. Vă iubesc, ucraineni”, a scris aceasta.

Imediat după discursul emoționant, și soția sa, Olena, a reacționat și a transmis un mesaj de încurajare ucrainenilor, care susține vorbele soțului ei. Ea a făcut publică o imagine cu un copil care s-a născut în într-un buncăr din Kiev.

„Acest copil (o fetiță-n.r) s-a născut în adăpostul anti-bombă Kiev. Aceasta (n.r.-nașterea lui) trebuia să aibă loc în condiții complet diferite, sub un cer liniștit. Asta ar trebui să vadă orice copil. Dar, ideea e, că în ciuda războiului, lângă ea au fost medici, iar pe străzi sunt oameni grijulii pentru ca ea să fie apărată și protejată.
Aceasta avea să se petreacă în cu totul alte condiții, pe cer liniștit. Este ceea ce ar trebui să vadă copiii.

Pentru că voi sunteți incredibili, dragi compatrioți!

În acele două zile, ați devenit cu toții o armată. La metrou, adăposturi anti-bomba, cu copii si animale de companie (pentru ca nu-ți lași frații mai mici) – vă faceți treaba, aveți timp să aveți grija și de altii, să vă ajutați unul pe celălalt.

Ne reunim pe rețelele sociale pentru a proteja casele și a ajuta vecinii singuri.
Oferă-ți casa celor care au nevoie de adăpost. (…)
Donează sânge pentru soldați și victime.
Raportați mișcarea vehiculelor inamice.
Și, desigur, ajutați Forțele Armate, care luptă pe toate fronturile. Zile întregi, puteți cheltui bani „eSupport” pentru a ajuta armata (acest lucru se poate face în aplicația „Acțiune”).

Noi suntem armata, armata suntem noi.
Și copiii născuți în adăposturi anti-bombă vor trăi într-o țară pașnică care s-a apărat. 💙💛”, a fost și mesajul emoționant al Olenei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat un mesaj pe reţelele de socializare din centrul oraşului Kiev, în care dezminte zvonurile conform cărora ar fi cerut armatei să se predea în faţa trupelor ruse.

„Sunt multe informaţii false în mediul online care spun că am cerut armatei să se predea şi că este o evacuare. Sunt aici. Nu ne predăm. Ne vom apăra ţara”, a afirmat Zelenska.

De altfel, într-o intervenție publică Zelenski a declarat că el este ținta numărul 1 a trupelor rusești, iar familia lui ținta numărul doi.

„Inamicul m-a desemnat ca ţinta numărul unu, iar familia mea e ţinta numărul doi”, a spus Președintele Ucrainei într-o intervenție publică. El a declarat, de asemenea, că soția și cei doi copii ai lor au rămas și ei în țară, bineînțeles fără să ofere alte detalii.

Zelenski a impresionat pe toată lumea cu intervențile lui publice, în care și-a încurajat poporul și a făcut apel la întreaga lume să-i ajute să țină piep invaziei rusești.

Un oficial UE a observat că modul în care preşedintele ucrainean a pledat cauza ţării sale şi în special intervenţia sa emoţionantă în cadrul Consiliului European, reunit în noaptea de joi, a fost un factor determinat în schimbarea de atitudine a liderilor ţărilor din UE faţă situaţia de criză a Ucrainei, potrivit The Guardian.

În apelul său de ajutor, Volodimir Zelenski le-a spus atunci şefilor de guverne că, de vreme ce Kievul este încercuit de armata rusă, ar putea fi ultima dată „când mă mai vedeţi viu„.

După ce „convorbirea dramatică” a lui Zelenki cu liderii europeni reuniţi la Bruxelles a fost relatată de surse diplomatice, premierul italian a confirmat-o pe un ton vizibil emoţionat într-un discurs în faţa Parlamentului European. „Trebuia să vorbim la telefon în această dimineaţă, dar el nu mai era disponibil”, a spus Mario Draghi.

„Cred că intervenţia preşedintelui Zelenski va intra în istorie. A fost ceva foarte emoţionant, liderii au fost afectaţi profund, tăcerea care s-a lăsat în încăpere a fost impresionantă. Atmosfera era încărcată. A făcut diferenţa în crearea cestei dinamici pe care o vedem azi în care liderii aprobă transferul şi livrarea armelor, în care deconectarea de la Swift e pe listă. Bănuiala mea e că toate astea vor continua”, a dezvăluit el.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *