Subvarianta BA.2 a Omicron a devenit dominantă la nivel mondial.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, noua subvariantă reprezintă în acest moment aproape 86% din toate cazuri.

Subvarianta mai contagioasă a Omicron a devenit dominantă la nivel mondial, atrag atenţia specialiştii. Mai multe ţări din Europa şi Asia se confruntă cu subvarianta BA.2.

Subvarianta mai contagioasă a Omicron a devenit dominantă la nivel mondial

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, BA.2 reprezintă acum aproape 86% din toate cazurile. Această subvariantă este mai contagioasă decât celelalte subvariante ale Omicron, BA.1 şi BA.1.1, însă dovezile de până acum sugerează că nu ar provoca boli grave, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Ca şi în cazul celorlalte variante Omicron, vaccinurile sunt mai puţin eficiente împotriva BA.2 decât împotriva variantelor anterioare, cum ar fi Alpha sau tulpina originală de coronavirus, iar protecţia scade în timp.

Cu toate acestea, conform datelor Agenţiei de Securitate Sanitară din Marea Britanie, protecţia este restabilită de o doză booster, în special pentru prevenirea spitalizării şi a decesului.

Răspândirea BA.2 a fost pusă pe seama recentelor creşteri ale cazurilor în China, precum şi a infecţiilor record din ţări europene precum Germania şi Regatul Unit. Cu toate acestea, unele ţări europene înregistrează acum o creştere mai lentă a numărului de cazuri noi sau chiar un declin.

BA.2 a fost numită „varianta invizibilă”, deoarece este mai greu de urmărit.

O preocupare cheie cu privire la această subvariantă este reinfectarea persoanelor care au avut deja BA.1, în special pentru că o serie de ţări păreau să se confrunte cu „vârfuri duble” ale ratelor de infectare surprinzător de apropiate.

Datele din Marea Britanie şi Danemarca au arătat că, în timp ce Omicron poate reinfecta persoanele care au avut alte variante, cum ar fi Delta, până acum au fost descoperite doar câteva cazuri de reinfectare cu BA.2 la persoane care au avut BA.1.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *