Se va vorbi limba română în Ucraina? Volodimir Zelenski ar fi dispus să semneze acorduri privind respectul reciproc al limbii, istoriei și valorilor culturale cu toate statele vecine.

În cadrul unui interviu recent, preşedintele ucrainean a declarat că unul dintre punctele din negocierile cu Rusia vizează protecția limbii ruse.

„La noi toți vorbesc cum vor, în orice limbă. În țara noastră trăiesc peste 100 de naționalități”, a explicat Zelenski.

Mai mult decât atât, Volodimir Zelenski a menționat că ar accepta semnarea unor acorduri privind respectul reciproc al limbii, istoriei și valorilor culturale cu toate statele vecine.

„Se discută despre limba rusă, așa cum v-am spus. Respectul pentru limbile popoarelor vecine – sunt interesat de un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate țările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, România și așa mai departe.

Avem multe probleme diferite, avem multe minorități noționale, iar acest acord va fi suficient pentru a respecta anumite limbi în țara noastră. De aceea, problema limbii, sunt sigur, va ieși de pe ordinea de zi, pentru că se va rezolva printr-un astfel de acord”, a subliniat președintele Zelenski.

Ziua 35 de război în Ucraina. Armata rusă continuă bombardamentele

Este ziua 35 de război în Ucraina. Săptămâna aceasta are loc o nouă rundă de negociere de pace. Armata rusă continuă să bombardeze orașele de pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, Volodimir Zelenski îndeamnă puterile aliate să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei.

Totodată, în cursul zilei de marți, Rusia a anunțat că 10 diplomați ai țărilor baltice vor fi expulzați.

Până în acest moment, armata rusă ar fi pierdut în jur de 17.000 de soldați, 586 de tancuri, 1694 de vehicule blindate, 54 de sisteme de apărare aeriană, 127 de elicoptere și 123 de avioane rusești, conform aa.com.tr.

Condiție vitală din partea Ucrainei pentru semnarea acordului de pace
Federația Rusă ar trebui să-și retragă trupele din Ucraina înainte de semnarea tratatului de pace, a declarat David Arahamia, membru al delegației ucrainene la negocierile cu Rusia, într-un interviu acordat RBC-Ucraina, relatează presa ucraineană. El a precizat că vorbim despre retragerea trupelor în pozițiile care erau din 23 februarie.

„Când vom ajunge la semnarea condiționată a contractului sau în momentul în care acesta poate fi deja discutat serios, vor trebui să plece complet. Și apoi ne vom așeza să-l semnăm, să-l semnăm sau să-l inițializăm. Aceasta este o siguranță internațională, nu doar cerințele sau solicitările noastre, ci și condițiile necesare pentru a asigura semnarea de lucru a acestui document”, a spus Arahamiya.

Când jurnalistul a clarificat dacă a înțeles corect că acum, în orice caz, vorbim despre revenirea trupelor la linie pe 23 ebruarie 2022, Arahamiya a răspuns: „Da, totul este corect”. El a adăugat, de asemenea, că propunerile ucrainene sunt încă într-un stadiu incipient. Potrivit acestuia, partea ucraineană a remarcat inițial că Rusia ar trebui să-și retragă trupele chiar înainte de negocieri.

„Dar în acest caz, rușii pierd o poziție puternică de negociere, pentru că reacționează agresiv la acest lucru. Și am luat o decizie – noi în mod special la prima întâlnire, la prima întrebare adresată: vă veți muta în cadrul Convenției de la Viena? Au confirmat-o. Iar Convenția de la Viena ne ajută foarte mult, pentru că spune clar că dacă un tratat este semnat sub presiune, este considerat nul și neavenit. Din moment ce au declarat deja oficial că respectă normele Convenției de la Viena, iar garantii internaționali nu se vor așeza la masă fără acest lucru, atunci aceasta este fitilul nostru”, a adăugat Arahamiya.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *