Toamna este anotimpul când orice gospodină care se respectă își pregătește proviziile pentru iarnă. Murăturile sunt nelipsite din cămara noastră, tocmai de aceea, vă propunem o rețetă veche care merită toată atenția!

Cea mai simplă reţetă de murături, pregătită de gospodinele din Bărăgan pentru iarnă este un deliciu. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: gogonele verzi, castraveţi, ardei kapia roşu, ardei verde și ardei iute. Vă mai trebuie: conopidă, ţelină cu rădăcină şi frunze, morcovi, sfeclă roşie, sare grunjoasă, usturoi, un bucheţel de cimbru, mere, gutui și pepeni mici verzi. În privința cantităților, nu există o regulă, ține de fiecare în parte.

Mod de preparare:

Se spală bine și se curăță toate legumele care urmează să fie puse la murat. Gogonelele se lasă întregi, însă morcovii, rădăcina de ţelină, și sfecla roşie se curăță, merele se taie în jumătăți sau sferturi, conopida se desface în bucheţele, iar usturoiul se lasă căţei întregi.

După ce se aşează alternând după poftă tot ce dorim să murăm în recipient, se pregăteşte o saramură din: un litru de lichid se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă, atenţie, nu folosiţi la murături sare iodată! Se fierbe apa, apoi se ia de pe foc, se pune sarea la dizolvat şi bucheţelul de cimbru. Se lasă 10 minute şi apoi se toarnă în recipientul în care am aşezat legumele pentru murare până când zeama le acoperă.

Se leagă recipientele cu celofan, se pune capacul provizoriu şi abia după 24 de ore, după ce s-au înmuiat puţin şi s-au aşezat în borcan, mai puteți completa, dacă e cazul, cu saramură şi se sigilează. Încă un sfat de care trebuie să țineți cont, dacă nu vreți să facă floare, nu vânturați niciodată murăturile! După ce astea toate au fost terminate, se pune recipientul la păstrare şi se desface după cel puţin o lună. (Sursa: adevarul.ro).


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *