Ce înseamnă pentru tine fericirea? Acest sentiment frumos este perceput diferit de fiecare persoană, însă cercetătorii au venit cu o explicație general valabilă pentru fericire.

Șase experți și-au petrecut câțiva ani din viață studiind acest sentiment și, datorită unor experiențe de viață, au înțeles într-un final ce înseamnă fericirea și ne împărtășesc și nouă câteva sfaturi pentru a avea un trai împlinit și fericit,scrie divahair.ro

Fericirea nu este ceva ce simți, ci este ceva ce faci

Unul dintre cercetători susține că fericirea nu este un sentiment, ci ceva ce obții, ce te face să te simți liniștit și mândru. Acesta susține că după o lungă perioadă de neliniști și îndoieli, momentul în care s-a simțit cu adevărat fericit a fost atunci când a obținut un lucru pe care și-l dorea cu adevărat.

În urma acestui eveniment, bărbatul a conștientizat că toată viața lui a considerat că fericirea este strâns legată de lucruri: „Voi fi fericit când voi intra la un colegiu bun. Când absolv. Când mă mut la New York. Când mă căsătoresc. Când o să pot să am grijă de familia mea”.

Cu toate acestea, în momentul în care s-a decis să scrie în fiecare zi, timp de o lună, câte un lucru pentru care este recunoscător, a realizat că lucrurile mărunte, precum fiica sa care aleargă prin curte, îi aduc bucuria. „Înainte să încep să fiu recunoscător, nu am fost prezent în acele momente. Acum îmi dau seama că fericirea nu este ceva ce simți, ci este ceva ce faci. Nu trebuie să o câștigăm, ci doar să o practicăm”, a povestit cercetătorul.
Câștigul la loterie nu te va face fericit la nesfârșit

„Chiar dacă crezi că banii contează, aceștia nu contribuie la fericirea ta. Dacă resursele financiare acoperă toate nevoile tale de bază, acestea pot contribui pozitiv la starea de bine. Cu toate acestea, după ce aceste nevoi sunt satisfăcute, creșterea venitului nu va mai conta atât de mult pentru starea bună de dispoziție. Ce impact au 100 de dolari, atunci când ești deja fericit? Niciunul”, a relatat un alt cercetător.

Astfel, pentru a fi fericit, trebuie să te bucuri de călătorie, nu de destinația în sine. În plus, este important să conștientizezi că în lume nu există un singur lucru care te va face fericit.

Fericirea înseamnă mai mult decât satisfacerea nevoilor imediate

Cei mai mulți specialiști vor spune că fericirea își are izvorul în creier, că este rezultatul relației dintre motivație și recompensă. În ciuda acestui fapt, conform unui cercetător, fericirea poate fi corelată cu trei experiențe: relații, contribuție, măiestrie. „Relațiile” sunt strâns legate de sentimentul de apartenență, „contribuția” face referire la diferențierea față de ceilalți prin acțiuni proprii, utile societății, iar „măiestria” presupune înțelepciune, dezvoltare personală continuă, pentru obținerea celor mai bune versiuni ale noastre.

În plus, cel de-al patrulea lucru care se leagă de fericire este reflecția asupra prezentului, asupra eului tău interior de acum și a acțiunilor tale.

Astfel, chiar dacă în acest moment consideri că aprecierile de pe rețelele sociale îți aduc fericirea, fă un efort și lasă telefonul deoparte, pentru a fi alături de persoanele cu adevărat importante din viața ta. Dacă vei face acest lucru, vei avea un sentiment de profundă satisfacție.

Putem găsi fericirea la muncă

De cele mai multe ori, oamenii își doresc să fie acasă în momentul în care se află la locul de muncă, iar cei mai mulți dintre noi nu conștientizăm importanța relațiilor cu colegii. Dacă lucrezi cu normă întreagă, îți petreci majoritatea timpului cu colegii, așa că ar fi ideal să începi să investești în relațiile cu aceștia.

De asemenea, trebuie să practici iertarea și bunătatea și să te bucuri alături de colegii de muncă atunci când lucrurile merg bine. În acest fel vei fi fericit și la job, nu doar acasă, în sânul familiei.
Nu urmări fericirea, ci semnificația ei

Fericirea este definită ca o stare emoțională pozitivă. Dacă vei căuta excelența în muncă, în relații sau în comunitate, ai șanse mari să găsești și fericirea. Astfel, pentru a întâlni fericirea, găsește semnificație în tot ceea ce faci și încearcă să evoluezi constant, pentru că aceste lucruri sunt cu adevărat importante.

Pentru a fi fericită, fii curajoasă

Un alt cercetător, fost prezentator al unei emisiuni la radio, relatează că a întâlnit oameni fascinanți prin intermediul jobului său anterior și a ajuns să aibă fani, dar și atacuri de panică și episoade de anxietate. Cu toate acestea, a lucrat în domeniul divertismentului timp de aproape un deceniu. Declicul a avut loc într-o noapte de dinaintea unei emisiuni aniversare, când bărbatul a suferit un atac de panică ce a durat două zile.

„Toată lumea credea că sunt fericit, pentru că aveam o emisiune de succes și multă lume o iubea, iar asta m-a împiedicat să conștientizez situația în care mă aflam. Atacul de panică a reprezentat apelul meu de trezire la realitate”, a povestit bărbatul.

După demisie, bărbatul s-a implicat într-un proiect propriu, determinat și cu mult curaj. În loc să se teamă sau să respingă o astfel de inițiativă, bărbatul a considerat-o interesantă și motivantă, iar satisfacția și reușitele nu au întârziat să apară.

„Cred că lupta oamenilor pentru fericirea absolută reprezintă una dintre marile cauze ale nefericirii în lume. Lucrurile pentru care merită cu adevărat să luptăm sunt: o minte sănătoasă într-un corp sănătos, bucuria de a dărui fără a cere nimic în schimb și un scop bine definit în viață”, a concluzionat cercetătorul.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *