Blondă? Brună? Spumoasă și rece? Nu există persoană care să nu-și dorească să se relaxeze în fața unui pahar cu bere alături de prieteni și să depene amintiri.

Fascinanta istorie a berii -A apărut în urmă cu 6000 de ani

Deși nimeni nu știe cu precizie când a apărut gustoasa bere, se spune că prima formă ar fi văzut lumina zilei acum 6000 de ani, ca urmare a udării unei bucăți de pâine care a declanșat procesul de fermentare. Despre lichidul amărui dar atât de plăcut muritorilor s-a vorbit pentru prima dată în vechea scriere a Sumerului, Epopeea lui Ghilgameș care îl prezintă pe Enkidu, o arătare sălbatică cum bea… bere: ”Mânca până se sătura, bea lapte și cupe de bere…”. Și tot de începuturile berii se leagă și luna de miere a tinerilor căsătoriți, când potrivit sumerienilor însurățeilor li se dădea să bea bere îndulcită cu miere care să le ajungă 30 de zile.

La începutul secolului al XX-lea cercetările au scos la iveală și modul în care se consuma berea cu 3500 de ani în urmă. În urma unor săpături efectuate în orașul Suza au fost descoperite în subsolurile caselor vase imense de lut, de formă sferică acoperite cu plăci din ceramică cu o gaură în mijloc, prin intermediul căreia era extrasă berea. Și tot în acea gaură era introdus un pai special prin intermediul căruia era consumată berea. Chiar dacă vechea bere se asemăna mult cu o grăsime groasă întunecată la culoare, se spune că avea un gust foarte bun și era nelipsită din dieta oamenilor.

Băutura preferată a lui Iulius Cezar

Chiar dacă civilizația greco-romană a considerat berea o băutură a săracilor, aceasta se spune că era preferata lui Iulius Cezar. În ceea ce privește România, cea mai veche atestare documentară a berii datează dintr-un act din anul 1366 care precizează că la răscoala meșteșugarilor și a țăranilor din Florești a participat și Iacob Berarul. În Muntenia și în Moldova berea a început să fie consumată odată cu venirea soldaților austrieci. În anul 1809 apare la marginea Bucureștilor prima fabrică de bere ceea ce a dus la nașterea a numeroase berării, ce au devenit foarte repede locul preferat de întâlnire al ziariștilor, politicienilor și oamenilor de teatru.
Felicia Iederă


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *