Orice femeie ar trebui să găsească timpul necesar pentru a include în rutina ei zilnică obiceiuri sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice, alimentația sănătoasă sau managementul stresului.
Programarea controalelor medicale de rutină este un alt obicei esențial, ne poate ajuta să depistăm din timp potențiale probleme de sănătate și să le tratăm eficient.

Controale medicale de rutină-Iată care sunt cele șapte controale medicale de rutină pe care orice femeie ar trebui să le facă periodic:

Testul Babeș-Papanicolau

Este esențial pentru a depista din timp cancerul cervical, dar și riscul apariției acestuia.
Începând de la vârsta de 21 de ani, femeile ar trebui să facă acest test o dată la trei ani.
De asemenea, este important să facem teste care să poată identifica din timp prezența pentru virusul HPV, ce poate provoca răni pe col și este unul dintre factorii de risc ai cancerului.

Măsurarea tensiunii arteriale

Se recomandă verificarea tensiunii arteriale o dată la doi ani, începând de la vârsta de 20 de ani.
În cazul persoanelor cu vârsta peste 40 de ani sau a celor care au un risc crescut de hipertensiune, tensiunea se verifică anual.

Măsurarea colesterolului

Colesterolul este un bun indicator pentru evaluarea riscului apariției unor boli cardiovasculare sau al accidentelor vasculare.
Valoarea acestuia poate fi influențată de factori genetici, dar mai ales de stilul de viață, de alimentație și este un factor esențial în prevenirea unor probleme de sănătate.

Mamografiile

Mamografiile sunt, în general, recomandate femeilor după vârsta de 40 de ani.
Nu există un consens legat de cât de des ar trebui făcut acest test,dar în cazul femeilor care au avut un istoric de cancer la sân în familie, frecvența ar trebui să fie mai mare.

Densitatea osoasă

Determinarea densității minerale osoase este primul pas pentru depistarea timpurie a osteoporozei. Femeile cu vârsta peste 65 de ani ar trebui să facă în mod regulat acest test.
Printre factorii de risc se numără fracturile sau greutatea scăzută, dar și lipsa de calciu sau minerale din organism.
Nivelul glucozei din sânge

În jurul vârstei de 45 de ani, femeile ar trebui să își testeze nivelul glucozei o dată la trei ani, pentru a identifica din timp riscul apariției diabetului.
https://www.viva.ro/lifestyle/7-controale-medicale-de-rutina-pe-care-o-femeie-trebuie-sa-le-faca-periodic-2466301


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *