Primele zile de caniculă din acest sezon readuc în atenţie şi avertizări din partea medicilor pentru protejarea stării de sănătate şi măsuri de care ar trebui să ţinem cont, pentru a evita situaţiile neplăcute.

Medicii sfătuiesc populația să consume în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă.

Este recomandat consumul zilnic de lichide, 1,5-2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Medicii recomandă şi evitarea expunerii la soare între orele 11.00-18.00, dar, dacă este absolut necesară ieşirea din casă la orele amiezii, folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grasimi, în special deorigine animală.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) ; atenționăm persoanele din mediul rural sa evite pe cât posibil efectuarea muncilor agricole în intervalul 11-17.

În caz de apariţie a manifestărilor legate de expunerea la căldură (crampele de caldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic), se recomandă:

– odihnă în spatiu umbrit şi răcoros;

– consum de lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt);

– scăderea temperaturii corpului (udat şi ventilat);

– activitatea fizică se reia după câteva ore.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *