Leonid Ivanovich Rogozov, un chirurg rus de 27 ani, s-a văzut nevoit să se opereze singur.

În 1961, Rogozov se afla într-o expediție în Antarctica împreună cu un grup de 11 bărbați, el fiind singurul medic.

Iarna polară devenise greu de suportat și echipa din care făcea parte s-a trezit izolată de restul lumii. Asta se întâmpla în luna martie.
În aprilie, Leonid a început să se simtă rău. Avea dureri abdominale groaznice. Imediat și-a dat seama că este vorba de o apendicită cronică de care putea scăpa doar printr-o intervenție chirurgicală.
Gândiți-vă că era imposibil să scoată apendicele, condițiile meteo nepermițându-i operația.

Neavând altă soluție și știind că apendicele putea să plesnească, medicul a hotârât să reacționeze imediat, în timp ce colegii făceau fotografii.
Operația a durat o oră și 45 de minute. Pe tot parcursul extracției apendicelui, a rămas calm și atent, oprindu-se la un interval de cinci secunde, fiindcă suferea de amețeli.

Ca să aibă vizibilitatea necesară, bărbatul s-a folosit de o oglindă. Mărturisește că a pierdut mult sânge, dar că a rămas concentrat pe ce avea de făcut. A constatat că, deschizându-și abdomenul, s-a rănit la un intestin și că trebuia să-l coase.

În cele din urmă a scos apendicele, dar a văzut o pată neagră la capătul său de care s-a îngrozit. Dacă mai amâna operația, probabil apendicele ar fi plesnit.
Două săptămâni mai târziu, Leonid era pe picioarele sale și fără niciun fel de sechele.

Ileana Mlădinoi


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *