O mănăstire din marmură și un drum de zece kilometri. Tot din marmură. Două lucruri incredibile care se găsesc într-un loc uitat de lume: satul Alun, din Ținutul Pădurenilor, vehi de peste 300 de ani.

Biserica din marmură-Unică în România

V-ați gândit vreodată că locuitorii unui simplu sat ar putea închina rugăciuni la Cer dintr-o biserică din marmură, a cărei frumusețe e greu de descris în cuvinte? Asta s-a întâmplat cu mulți ani în urmă când în satul Alun, din Ținutul Pădurenilor, județul Hunedoara. Acum, a mai rămas un singur locuitor, în acte, însă mănăstirea și-a păstrat aceeași măreție.

 

 

Și încă așteaptă să se întâmple o minune și credincioșii să îi treacă din nou pragul, ca altădată. Biserica, singura din România construită în totalitate din marmură extrasă din cariera satului, a fost ridicată în perioada cuprinsă între anii 1937-1939, costurile acesteia ridicându-se la 500.000 de lei. Se spune că în acest lăcaș sfânt, se roagă pentru omenire doar două călugărițe…

Tot în satul Alun mai există și o altă biserică din lemn, veche și aceasta de aproape 300 de ani, declarată monument istoric. De asemenea, în acest loc incredibil s-a construit la începutul anilor 60 un drum din marmură scoasă tot din cariera de la margine. Aceeași marmură care a fost dusă la București pentru construcția Casei Poporului.

Felicia Iederă


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *