Iata ce a scris Irina Binder pe contul ei de Facebook, despre cazul din Caracal, si care este sfatul ei pentru toti parintii:

„Nu pot scrie despre asta, oameni buni. Nu am ce. Si nu am cuvinte care sa-mi poata exprima tristetea, furia, frustrarea si neputinta. De fiecare data cand s-a intamplat cate o nenorocire am sperat ca tragedia respectiva va schimba ceva. Insa mereu s-a vorbit vehement, pana la urmatoarea stire. Noi am ramas la fel de neputinciosi, la fel de indiferenti, de ignoranti si neconstructivi. Si mereu am sfarsit certandu-ne intre noi. Unii cu altii. Dezbinandu-ne, tocmai in momente in care ar fi trebuit sa fim si mai uniti… sa luptam umar la umar si inima langa inima pentru a schimba tot ceea ce ne face nedreptate.

Povestea aceasta trista ma determina sa fac un apel catre adulti, catre parinti si profesori, pe care ii rog sa invete copiii si adolescentii sa isi apere vietile. Mai important decat sa le faceti observatii legate de imbracaminte, de machiaj, de tatuaje si de statul prea mult pe telefoane, va rog sa-i invatati sa identifice adevaratele pericole si raufacatorii.

Invatati-i sa-si aleaga anturaje sigure, oameni care sa-i inspire si care sa-i ajute sa evolueze frumos. Invatati-i sa nu se urce pentru nimic in lume in masinile necunoscutilor, sa nu se urce in masini conduse de persoane care au consumat alcool sau alte substante interzise, sa nu isi lase prietenii sa conduca masinile dupa ce au consumat alcool. Invatati-i sa isi protejeze intimitatea, identitatea si pozele, sa nu cada in capcanele teribilistilor si ale infractorilor, sa nu ajunga sa fie drogati, filmati si expusi in ipostaze defavorizante.

Invatati-i sa se pretuiasca, sa se respecte si sa se protejeze de orice le-ar putea pune in pericol integritatea, imaginea si viata.

Ajutati-i sa aiba incredere in voi, sa vada IN VOI cei mai buni prieteni, sa va considere pe voi salvatorii lor. Asigurati-va ca ei stiu cat sunt de importanti, de valorosi si de iubiti. Nu-i mai descurajati, nu-i mai minimalizati si nu-i mai criticati pentru toate nimicurile.

Invatati-i sa fie demni si luptatori, sa nu se lase calcati in picioare, intimidati si inselati. Si da, oferiti-le telefoane cat mai performante, dar invatati-i sa aiba mereu bateria incarcata, sa stie sa trimita locatia, sa aiba memorate taste de pe care sa va poata apela urgent, sa va sune cu incredere la cea mai mica suspiciune ca ar putea fi in pericol.

Invatati-i sa nu-si lase bauturile nesupravegheate si sa nu consume nicio pastila primita de la necunoscuti, nici macar „ceva inofensiv” sau ceva pentru dureri. Invatati-i sa aiba mereu bani de taxi sau sa va sune la orice ora din zi sau din noapte pentru a va cere ajutorul.

Invatati-i ca in Romania nu le sunt respectate drepturile, ca autoritatile care ar trebui sa-i apere ii lasa singuri, ii bat si ii ucid.

Invatati-i sa munceasca mult pentru a-si putea permite sa fuga oriunde in lume daca nu vor reusi sa schimbe ei ceea ce noi nu putem schimba.

Lasati-i sa se imbrace cu blugi rupti, lasati-i sa se machieze si sa-si faca tatuaje, dar invatati-i sa se intoarca mereu acasa cu bine.”

Irina Binder


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *