Prima aplicatie dedicata salvarii de vieti pe litoralul romanesc a fost lansata la Constanta. Odata instalata pe telefon, aplicatia ofera si informatii despre vreme sau despre apa marii.
Deocamdata, aplicatia are integrate plajele din Constanta si Mamaia.

Potrivit dezvoltatorilor, aplicatia lansata, vineri, la Constanta, este in primul rand un instrument de ajutor, pe langa serviciile de salvamar, aceasta punand la dispozitia tuturor celor care vor sa se bucure de plaja si mare un mod rapid de informare si de raportare a situatiilor critice din zona, scrie bzi.ro.

Cei care vor instala aplicatia vor putea, prin serviciul de localizare, sa primeasca informatii despre steagul arborat de salvamari in zona in care se afla, dar si diferite alerte pentru a semnala starea de siguranta sau de pericol.

„Aceasta aplicatie a fost creata sa vina in sprijinul turistilor. Oamenii sa fie bine informati atunci cand vin la imbaiere, sa stie cum sa aiba comportamentul adecvat pe plaja, sa nu isi puna viata in pericol pentru ca apa este un mediu periculos. (…) Suntem in pas si noi cu tehnologia pentru a ajunge cat mai repede la ei informatia. De exemplu, serviciul salvamar are culorile rosu si galben. Plaja este supravegheata in momentul in care s-a arborat acest steag, cand s-a arborat steagul galben este recomandat doar celor experimentati.

Rolul acestei aplicatii este sa ii atentioneze ca s-a arborat steagul galben si incepe sa fie pericol in apa. In momentul in care s-a arborat steagul rosu, este interzis la scaldat. Turistul, intr-un timp foarte scurt, va fi informat ca este pericol in apa si sa nu mai intre la scaldat, sa nu mai lase copiii nesupravegheati pentru ca cei mici nu stiu, ei vor sa se duca in apa. Sunt foarte multi care ignora acest sfat si avem situatii in care nu mai putem face nimic”, a declarat Gabriel Culea, coordonatorul Serviciului de Salvamar din Constanta si Mamaia.

De asemenea, Sea Status alerteaza turistii in situatia in care conditiile meteo pun in pericol viata celor aflati pe litoral, iar prin intermediul aplicatiei poate fi apelat si numarul de urgenta 112, in cazul in care este necesara prezenta salvamarilor, a paramedicilor SMURD si a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

Intre informatiile utile ce pot fi gasite in aplicatie se numara si cele despre despre temperatura aerului, viteza si directia vantului, temperatura apei, inaltimea valurilor si starea marii, sfaturi pentru salvarea unei persoane de la inec, sfaturi pentru cei care supravegheaza copiii aflati la malul marii, ori distanta sigura de inot fata de malul marii.

In prezent, Sea Status are integrate plajele din Constanta si Mamaia, dar va fi extinsa anul viitor pentru intreg litoralul, acolo unde sunt plaje supravegheate oficial de salvamari.

Aplicatia Sea Status poate fi descarcata atat pentru sistemele Android, cat si pentru iOS.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *