Floarea de Nu-ma-uita (Myosotis) este o planta erbacee, ce apartine familiei Boraginaceae, cu peste 70 de specii anuale, bienale sau perene.

Cele mai multe dintre acestea cresc in Noua Zeelanda, in Europa, in Asia si un numar mult mai redus in America de Nord, America de Sud si Papua Noua Guinee, scrie realitatea.net.

Aceasta planta creste sub forma de tufe compacte in stare spontana, in zonele umede, pe terenuri virane, pe langa ape curgatoare, mlastini, lacuri, dar este si cultivata ca planta ornamentala.

Popular este cunoscuta sub denumirile de ”miozotis” si ”ochii pasaruicii”. Este o planta inalta de 20-30 cm, cu tulpina si frunzele acoperite cu peri cenusii. Frunzele sunt opuse, simple, nedivizate, alungite sau lanceolate, alterne, potrivit site-ului gradinamea.ro.

Florile sunt hermafrodite, cu 5 sepale si petale. Sunt, de obicei, de 1 cm diametru (sau mai putin), plate, fiind colorate in albastru, roz, alb sau galben. Acestea pot fi anuale sau perene. De obicei, planta infloreste din luna mai si pana in iulie.

Floarea de Nu-ma-uita tratamente naturiste. Fructele sunt pastai, care contin multe seminte mici.

Floarea de Nu-ma-uita tratamente naturiste. Calitati medicinale

Planta de nu-ma-uita are certe calitati medicinale, fiind utilizata pentru tratarea unor afectiuni. Pentru terapii, se recolteaza partea aeriana a plantei, care contine o cantitate importanta de potasiu, precum si alcaloizi, saponine si acizi grasi superiori.

Floarea de Nu-ma-uita tratamente naturiste. Infuzia de nu-ma-uita are un puternic efect antiinflamator si se foloseste la tratamente in zone sensibile, precum spalaturi contra inflamatiei urechii sau ca lotiune pentru ochi, avand si proprietati de calmare si de relaxare.

In cazul inflamatiilor oculare, se aplica sub forma de comprese, iar pentru afectiunile respiratorii, se foloseste sub forma de preparate homeopate.

Floarea de Nu-ma-uita tratamente naturiste. In cercetari recente, s-a constat ca uleiurile obtinute din diferite specii ale acestei plante sunt antibacteriene, cu proprietati antifungice si antiinflamatorii. Specii precum Myosotis arvensis exercita o actiune anxiolitica si antidepresiva.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *