Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat marţi că pandemia de COVID-19 creşte riscurile sanitare asociate episoadelor de caniculă.

OMM, agenţie specializată din cadrul ONU, a îndemnat guvernele lumii să elaboreze planuri concrete pentru a garanta siguranţa oamenilor pe durata valurilor de căldură, protejându-i în acelaşi timp de noul coronavirus.

De exemplu, răcorirea oamenilor într-un spaţiu public închis cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat poate fi o idee bună în caz de caniculă, însă o astfel de acţiune contravine recomandărilor de sănătate publică asociate pandemiei de COVID-19.

COVID-19 sporește riscurile sanitare

Vara care se apropie în emisfera nordică ar trebui să aducă noi recorduri de căldură, a declarat o purtătoare de cuvânt a OMM, Clare Nullis Kapp, în cadrul unei întâlniri de presă, ce a fost organizată în format virtual la Geneva.

“Trăim în prezent unul dintre cei mai călduroşi ani înregistraţi vreodată”, a adăugat ea.

Şi, “pentru mulţi oameni, COVID-19 sporeşte riscurile sanitare asociate căldurii”, a continuat Clare Nullis Kapp, subliniind că pandemia va face mai dificile eforturile de gestionare a episoadelor de caniculă.

OMM s-a asociat cu alte organizaţii pentru “a-i alerta pe liderii politici cu scopul de a îi ajuta să gestioneze această miză dublă, căldura şi COVID-19”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

Studii despre dispariția coronavirusului pe timpul verii

Odată cu răspândirea noului coronavirus la nivelul întregii planete, cercetătorii au adus tot mai puțin în discuție posibilitatea ca încălzirea vremii să stopeze pandemia.

Un studiu publicat recent a indicat că țările cele mai afectate au avut, până la data de 10 martie, temperaturi medii mai mici decât statele care au înregistrat un număr relativ mic de cazuri, prezintă BBC.

În cadrul unei alte cercetări, în care au fost analizate 100 de orașe din China, experții au concluzionat că, cu cât temperatura și umiditatea sunt mai ridicate, rata de infectare scade.

Cu toate acestea, un grup de cercetători de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a transmis că virusul s-a răspândit în fiecare regiune a planetei, „fiind prezent în toate zonele climatice, de la cele reci și uscate, până la regiuni calde și cu umiditate ridicată”.

Având în vedere că virusul s-a răspândit treptat în întreaga lume – inițial prin călătorii – pe măsură ce anotimpurile s-au schimbat, este dificil de spus care este efectul climatului.
Sursa stirileprotv.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *