Nu de puține ori, cunoașterea manevrelor de prim ajutor poate salva o viață. Însă pe lângă cunoștințe mai este nevoie și de viteză de reacție, și de păstrarea lucidității. Un puști de numai 14 ani, plin de curaj, și-a ținut în viață fratele până la sosirea ambulanței aeriene.

Un puști de numai 14 ani și-a ținut fratele în viață până la sosirea ambulanței

O banală plimbare cu bicicleta s-a transformat pentru frații Jake (17 ani) și Kian (14 ani) din Yorkshire (Marea Britanie) într-un adevărat coșmar. Numai că pentru fiecare dintre ei într-un alt mod. O clipă fatală a făcut ca Jake să se dezechilibreze trecând peste un butuc și, în cădere, ghidonul bicicletei să îi străpungă coapsa. Cu o extraordinară stăpânire de sine, Kian a acționat instinctiv în cel mai bun mod, iar asta i-a salvat practic viața lui Jake. Când a văzut că în piciorul fratelui său, fără nicio exagerare, era o gaură din care țâșnea sângele, Kian a pus palma pe ea și a aplicat presiune pentru a ține sub control hemoragia. ‘Îmi pare rău, Jake, știu că te doare’, s-a scuzat puștiul pentru suferința pe care i-o pricinuia cu gestul lui, dar care era vital.

La fața locului a fost trimis un elicopter pentru a prelua adolescentul. Membrii echipajului își amintesc că, în timp ce survolau zona căutând cel mai bun loc pentru aterizare, au văzut de sus cât sânge se afla la locul incidentului.

 

Paramedicii se așteptau la ce era mai rău, mai cu seamă că, din apelul făcut la serviciul de urgență, nici nu înțeleseseră dacă victima era sau nu conștientă. Iar în astfel de situații până și secundele sunt decisive.

Când echipajul a ajuns la victimă a găsit și salvatorul aproape epuizat de efortul făcut. Un efort fără de care victima n-ar mai fi fost în viață. Ghidonul bicicletei perforase artera femurală a adolescentului care, dacă fratele lui n-ar fi gândit și acționat rapid și corect, n-ar fi avut nicio șansă.

Jake a suferit patru intervenții chirurgicale și a avut nevoie de transfuzii masive de sânge. Pierduse deja doi litri numai până la sosirea elicopterului. ‘Când am ajuns la tine, în primele cinci minute am fost cu toții muți. Nimeni nu a scos un sunet’, i-a povestit băiatului unul dintre paramedici. De altfel, Jake nici nu își amintește mare lucru din acele momente, decât căzătura pe spate și sângele din jurul lui. „Am crezut că o să mor. M-am uitat la Kian și i-am spus «Asta este, cred că asta este…»’, a povestit băiatul.

Cât despre Kian, pe care medicii l-au lăudat pentru prezența de spirit, acesta a spus că nu mai simțise până atunci atâta presiune asupra lui. „Să țin mâna pe rană și să nu las tot sângele să se scurgă, era tot ce știam că trebuie să fac. Când am auzit zgomotul elicopterului care sosea, abia atunci am avut speranța că fratele meu va trăi’, a mai adăugat puștiul.
Sursa avantaje.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *