Vloggerul Selly (Andrei Şelaru) a publicat pe canalul său un material video în care enumeră toate hibele sistemului de învăţământ românesc: ”Cei care conduc învăţământul sunt fie proşti, fie ticăloşi“, spune Selly, care a susținut examenul de bacalaureat anul acesta, obținând media 9,60.

Selly, care are peste 2.660.000 de abonați la canalul său de Youtube, a surprins pe toată lumea, în primul rând cu titlul celui mai recent material video: ”Am picat Bacu”, deși marți dimineață a anunțat că a obținut media 9,60 la examenul maturității.

”Salut! Eu sunt Selly şi azi s-au afişat rezultatele la BAC. Nu, nu am picat BAC-ul, dar dacă el s-ar fi dat din lucruri care să te ajute cu adevărat în viaţă, lucruri care să te pregătească cu adevărat pentru viitor, vă dau în scris aici că picam BAC-ul. Şi probabil că toţi colegii mei picau la fel ca mine acest examen al maturităţii“, a spus Selly în deschiderea discursului său.

 

„Să spui că tot ce înveţi pentru BAC îţi va folosi în viaţă este ca şi cum ai spune că titlul acestui videoclip nu este cel mai mare clickbait.

 

Este, îmi cer scuze, dar nu ştiam cum să vă atrag atenţia, pentru că, de obicei, lumea vrea să vadă pe YouTube distracţie, circ, manele, nu prea are chef de discuţii serioase şi chiar trebuie să avem discuţia asta, despre ce mai înseamnă educaţia în 2020, ce mai înseamnă Bacalaureatul în 2020. Pentru că dacă ceva nu se va schimba în educaţie, în următorii 10, 20 de ani, Bacalaureatul chiar nu o să mai însemne nimic“, a spus Selly.

Selly consideră că programa școlară ”nu are legătură cu realitatea”
„Programa mea nu e cu cu vreun liceu sau cu vreun profesor, problema mea este cu programa şcolară şi cu materia care este predată în şcolile din România. Pentru că ce învăţăm noi la şcoală nu are legătură cu realitatea, şi asta este o mare mare problemă“, a adăugat el.

”Şi nu am inventat eu asta, există oameni mult mai inteligenţi decât mine care au aceeaşi părere. Uitaţi-vă puţin cum se schimbă lumea din jurul vostru, gândiţi-vă puţin la ce telefon aveaţi acum 10 ani, de exemplu, şi ce telefon aveţi acum. Gândiţi-vă efectiv cum arăta lumea din jurul vostru acum 20 de ani şi cum arată acum, la cât de mult a avansat tehnologia.

 

Sau acum 30 de ani, cât de dificil era să iei legătura cu cineva care era de partea cealaltă a Pământului şi cum, acum, cu un singur click îi putem vedea şi auzi la o calitate foarte bună.

 

Şi în lumea asta super modernă, super digitalizată, unde lucrurile se schimbă foarte, foarte repede, lucrurile pe care noi le învăţăm la şcoală au rămas aceleaşi cam de 30 de ani încoace. Şi din cauza asta, când ieşi pentru prima dată pe poarta liceului cu BAC-ul luat şi cu diploma în mână, ai ieşit perfect pregătit în 2020 pentru anul 1990. Asta gândindu-ne că era actual ce se preda atunci, dar nu prea cred“, a mai spus Selly.

 

„Gândiţi-vă la câte meserii noi au apărut în ultimii 20 de ani, de la programatori, IT-işti, vloggeri etc. Gândiţi-vă câte meserii au devenit inutile între timp şi căte lucruri cu adevărat aplicabile în viaţa reală, în viaţa de zi cu zi, învăţaţi de fapt în liceu.

 

Toată lumea se concentrează pe materiile de BAC, iar restul materiilor sunt o glumă, sunt ignorate complet (…). cu 40% analfabeţi funcţional în România, şcoala românească îţi promite că ce vei învăţa aici te va pregăti pentru viitor. Dar întrebaţi un om care este realizat în viaţă, din orice ierarhie socială, cît de mult l-a ajutat şcoala să ajungă acolo unde este el. (…)

 

Învăţăm şi lucruri utile în şcoală, de la matematică la istorie, dar mi se pare că se pune obsesiv accentul pe câteva materii, în timp ce altele care sunt cu mult mai importante, cum ar fi educaţia financiară, educaţia civică sunt băgate complet sub preş.

 

Şcoala ocoleşte materiile astea, iar eu cred că cei care iau deciziile, nu fac asta din greşeală. Cred că e o treabă intenţionată acolo. Oamenii care conduc învăţământul din România, de 30 de ani încoace, cei care au într-adevăr putere de decizie asupra lucrurilor care se întâmplă, sunt fie proşti, fie ticăloşi. Iar de cele mai multe ori sunt şi proşti şi ticăloşi“, a mai spus Selly.

Educaţia financiară, lipsită din programa învățământului românesc
„Am zis de educaţia financiară. Adevărul este că românii sunt îngropaţi în rate şi datorii. De ce să nu înveţi la şcoală despre cum să-ţi gestionezi mai bine banii, despre cum funcţionează banii, de ce să iei un credit şi despre cum funcţionează băncile (…)? Suntem o societate capitalistă, iar orice idee, orice obiect, orice muncă este convertibilă în bani“.

Selly a vorbit şi despre cum sistemul de educaţie românesc te învaţă mai degrabă să toceşti şi să reproduci ideile altora, nu cum să ai o gândire critică şi să fii capabil să-ţi argumentezi propriile idei.

„E atât de defect sistemul de educaţie în România, încât nimeni nu se mai fereşte să recunoască asta pe faţă (…). O fi important să toceşti paginile alea de comentarii literare, poate nu-mi dau eu seama acum, dar ştiţi ce mai e important? Să ştii cum funcţionează lumea din jurul tău, să cunoşti legile, drepturile şi obligaţiile tale ca cetăţean, să ştii cum să-ţi deschizi o afacere, să ştii cum funcţionează politica, ca să ştii cum funcţionează taxele, legile, inflaţia, băncile, toate lucrurile astea.

Politica, de exemplu, e aşa un subiect care ne scârbeşte pe toţi, e aiurea să vorbeşti despre politică, şi asta pentru că noi nu înţelegem cum funcţionează politica de fapt. Pentru că asta nu se învaţă la şcoală.

 

Liceul nu te învaţă ce atribuţii are un preşedinte, un prim-ministru, un parlamentar. Toată lumea spune «Mergeţi la vot, aveşi 18 ani!» Da, dar mulţi dintre voi habar nu aveţi ce atribuţii au şi ce pot face oamenii pe care îi votaţi. Politicienii vă pot prosti mult mai simplu promiţându-vă nişte chestii pe care nici nu ar avea cum să le facă din funcţia respectivă. Şi nu e din greşeală aici“, a adăugat tânărul.
Sursa antena3.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *