Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări cod galben, una de caniculă și o a doua de instabilitate atmosferică accentuată.

Finalul de vară și începutul de toamnă calendaristică este unul al extremelor pentru bune parte din țară. Vom avea atât temperaturi insuportabile, cât și perioade cu furtuni violente.

Dacă ziua de luni, 31 august, este una în care românii se topesc, cea de marți schimbă foaia și aduce o răcorire însoțită și de ploi în multe județe.

Avertizare cod galben de caniculă și furtuni de la ANM. Zonele vizate
Potrivit celor de la ANM, pentru 31 august, în Capitală și 29 de județe ale țării din regiunile sudice, estice, local în cele vestice și pe arii restrânse în cele centrale, disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Pentru aceste zone este în vigoare un cod galben.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 33 – 36 de grade și izolat 37 – 38 de grade în Lunca Dunării.

Totodată, în primele două zile din luna septembrie, local în regiunile extracarpatice disconfortul termic se va menține accentuat și va fi caniculă.

Cod galben de instabilitate în centru, vest și nord
Meteorologii au emis și un al doilea cod galben. Acesta vizează intervalul 1 septembrie, ora 03 – 1 septembrie, ora 23 și se referă la instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, la început în Banat, Crișana, apoi cu precădere în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20 – 25 l/mp și izolat 40 – 50 l/mp, mai anunță meteorologii de la ANM


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *