Un incendiu mortal a izbucnit în secția ATI Piatra Neamț, în urma căruia zece persoane și-au pierdut viața. Incendiul a fost anunțat sâmbătă, în jurul orei 19, după cum a afirmat ofițerul de presă al ISU Neamț, Irina Popa.

UPDATE 22.17: Ancheta penală privind incendiul din Piatra-Neamț va fi efectuată de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, a anunțat Parchetul de pe lângă ICCJ.

Potrivit G4Media, ancheta va fi efectuată de către procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob. Primul a instrumentat dosarul incediului de la Colectiv, iar al doilea pe cel al incendiului de la Maternitatea Giulești din 2010.

UPDATE 21.32: Marius Filip, directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, a declarat, la Digi24, că la Spitalul Județean Piatra Neamț existau nereguli în ce privește siguranța personalului și a pacienților, la patru indicatori cu neconformități: „nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire”.

„În secția ATI, ai în primul rând curent electric și surse de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a precizat Marius Filip.

UPDATE 21.25: Managerul spitalului, Lucian Micu, a precizat, la Digi24, că două dintre cele zece persoane au murit la Unitatea de Primiri Urgențe, iar decesul celor doi pacienți infectați cu COVID-19 nu a avut legătură cu incendiul. „Acum pregătim transferul către Iași al medicului rănit, de unde va fi preluat de un avion militar și dus la București”, a spus Micu precizând că medicul care a suferit arsuri va fi tratat la Spitalul Floreasca. Asistenta medicală rănită a suferit arsuri de gradul I, ea urmând să fie tratată la Piatra-Neamț.

UPDATE 21.19: O celulă de criză a fost activată la sediul Ministerului de Interne, la care a sosit și primul-ministru Ludovic Orban. Premierul a discutat cu prefectul de Neamț despre situația de la Spitalul de Urgență din Piatra-Neamț.

UPDATE 21.10: Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, a precizat că cei șapte răniți se află la unitatea de primiri urgență unde se fac încercări de stabilizare a stării lor pentru a putea fi transportați la Spitalul Sf. Spiridon din Iași.

Primarul din Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, a precizat că deja au ajuns unele autospeciale de la Iași pentru transportul pacienților. „Sunt asistente și medici care au venit de acasă. Am văzut un domn care își recunoștea mama, a venit la spital după ce a aflat de incendiu”, a spus Carabelea. Potrivit acestuia, incediul a fost flacără doar într-unul dintre saloane, iar în celălalt salon din secția ATI a migrat fumul de la salonul învecinat.

UPDATE 20.57: Spitalul de Urgență din Piatra-Neamț avea două saloane la secția de ATI. Dintre cele zece victime, opt se aflau în salonul în care a izbucnit incendiul, iar două în salonul alăturat. Medicul de gardă a suferit arsuri grave după ce a luat foc combinezonul de protecție pe care îl purta în timp ce încerca să salveze pacienții.

UPDATE 20.55: Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, resurse din mai multe județe au fost direcționate către asistența medicală a celor răniți în incendiu:

UPDATE 20.44: ISU a anunțat că numărul persoanelor care și-au pierdut viața a ajuns la 1o. Medicul de gardă care a încercat să salveze pacienții intubați se află în stare gravă. Alte șase persoane au fost rănite în incendiu.

UPDATE 20.40: Managerul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, Lucian Micu, a precizat că incendiul a fost stins. Potrivit spuselor acestuia, medicul care a suferit arsuri grave a evacuat pacienții din salonul alăturat și a încercat să-i salveze și pe pacienții din salonul care ardea. El a fost ajutat de o asistentă care a suferit arsuri la picioare.

Potrivit lui Micu, la momentul izbucnirii incendiului se aflau internate în spital 400 de persoane, toate diagnosticate cu COVID-19.

UPDATE 20.30: Opt persoane și-au pierdut viața în urma incendiului de la Spitalul Județean din Piatra-Neamț, a precizat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. „Medicul de gardă are arsuri pe 40% din suprafața corpului, cu 15-20% arsuri de gradul IV pe membre și va fi transferat la Iași”, a declarat Nelu Tătaru, care se află în drum spre Piatra-Neamț.

Pacienții dintr-un salon alăturat care nu au avut de suferit în incendiu, vor fi transferați la spitalul modular din Lețcani. Potrivit unei prime evaluari a ISU Neamț, există posibilitatea unui scurt-circuit care să fi fost cauza incendiului.

Mai multe autospeciale au fost trimise pentru intervenție, care se desfășoară la pavilionul nou. Pompierii acționează cu 5 autospeciale de stingere și 1 autoscară.

Potrivit datelor IGSU, 7 pacienți intubați și-au pierdut viața în urma incendiului. A fost activat Planul Roșu de Intervenție, din moment ce sunt internate mai multe persoane la secția de Terapie Intensivă.

Incendiu la ATI Neamț. Șapte pacienți intubați au murit.
Mai multe echipe de pompieri au intervenit în această seară pentru a stinge un incendiu izbucnit la secția de ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

23 de subofițeri cu mai multe autoutilitare se deplasează la locul izbucnirii incendiului. Conform ISU, incendiul a fost anunțat sâmbătă, în jurul orei 19. Pompierii au acționat cu 5 autospeciale de stingere și o scară și s-au format echipe de căutare – salvare pentru a identifica eventualele victime care se aflau la fața locului.

La fața locului se aflau opt oameni în momentul izbucnirii incendiului, printre care și un cadru medical, care a suferit arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corpului. De asemenea, o altă victimă este în stare gravă și prezintă semne vitale slabe.

Alți opt pacienți au fost salvați și urmează să fie transferați la Spitalul Județean Iași. “1 ambulanță SMURD cu medic și 1 autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași”, a transmis IGSU.

“Incendiul este în procedură de evaluare și lichidare. Sunt acolo toate echipele de la ISU Neamț (…) Nu se poate intra acolo sus”, a declarat prefectul județului Neamț.
Sursa fanatik.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *