Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 24 februarie, legea care îi lasă pe parlamentari fără pensii speciale.

Președintele României a promulgat o lege votată de Parlament în 17 februarie, în urma proiectului depus de PSD pentru eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori.

Comisia de statut a respins cele două inițiative ale PNL și USR, cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă.

Conform legii, de la data intrării sale în vigoare va înceta plata indemnizațiilor pentru limita de vârstă acordată în baza prevederilor Legii privind statutul deputaților și al senatorilor.

Statutul deputaților și senatorilor prevedea că parlamentarii care îndeplinesc condițiile vârstă de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limita de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Conform HotNews, cuantumul indemnizației se acorda în limita a 3 mandate și se calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

„Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu putea fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului. Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calcula proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar”, menționează sursa citată.

Statul român plătește 37 de milioane de lei pentru pensiile speciale a 870 de foști parlamentari. În schimb, acești bani vor fi relocați pentru renovări la clădirea unde își are sediul Parlamentul. „Lucrări de refacere a Pasajului subteran, retehnologizare ascensoare, achiziționarea de calculatoare pentru birourile parlamentare din teritoriu și pentru reparații capitale aferente activelor fixe (retehnologizare stație hidrofor, refacere terase circulabile corpurile A3-F-G și lucrări refacere și protejare fațada din piatră naturală corp A3 din Palatul Parlamentului ș.a.)”, se menționează în modul în care vor fi gestionate fondurile.
Sursa fanatik.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *