Rechemarea din postul de ambasador a lui George Maior a generat discuţii aprinse, legate atât de motivele ce au dus la această decizie, cât şi de posibilul înlocuitor al său. Persoana despre care întreaga presă a scris, joi seara, că a fost ales pentru postul de la Washington a confirmat informaţia.

Informaţia vehiculată joi, pe surse, referitoare la postul de ambasador al României în SUA este acum confirmată chiar de persoana vizată.

Înlocuitorul vehiculat al lui George Maior a recunoscut că va fi trimis la Washington
Mai exact este vorba despre inlocuitorul lui George Maior în postul de ambasador al României în Statele Unite. Consilierul prezidenţial Andrei Muraru a confirmat că el va prelua, într-adevăr, postul de la Washington, scrie CaleaEuropeana.ro.

Luni, 22 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de rechemare a 23 de ambasadori români din întreaga lume, cei mai importanţi de pe această listă fiind George Maior (ambasadorul României în Statele Unite) şi Emil Hurezeanu (ambasadorul României în Germania).

În 2021, România şi Statele Unite ale Americii marchează 10 ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea.

Cine este Dan-Andrei Muraru?
Andrei Muraru este, în prezent, consilier prezidenţial pe Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Andrei Muraru (n. 1982) este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master „Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.

Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011) A obținut recent o bursă postdoctorală la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.

Este autor al cărții Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, Polirom, 2017, coordonator al volumelor Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967), Polirom, 2008, Regele, comuniștii și Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, Revoluția din 1989. Învinși și învingători (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Șandru), Polirom, 2020, şi coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu, Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014.

A publicat, de asemenea, numeroase studii științifice și recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susținut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă.

A fost decorat de Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) și pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer (2015). În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de Președintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana.

Andrei Muraru a fost numit Consilier Prezidențial la data de 22 decembrie 2014.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *